Blommor som gör mycket nytta

Idag kommer de ut, på gator och torg, Majblommeförsäljarna. Och pengarna de drar in behövs. - Lågkonjunkturen drabbar förstås barnen också, säger Jannica Larsson, ordförande i Vimmerby Majblommekommitté. I år kommer det att bli extra insatser som barnen i Vimmerby kommer att ha glädje av.

Vimmerby2009-04-21 06:13


I år går kronbladen i kyssrött och dimrosa. Mitten i grönt. Drottning Silvia köper den första som ett symboliskt startskott och sedan drar en försäljning som så gott som alla av oss kommit i kontakt med igång.
I Vimmerby har den lokala kommittén tagit hem nästan 8 000 majblommor av olika slag och förhoppningen är förstås att få in en bit över de 98 000 kronor försäljningen stannade på i fjol.

Gör nytta
Vi lever i ett samhälle långt från tbc-kvarteren i Göteborg 1907, då den klipska fru Beda Hallberg, verksam inom stadens frivilliga fattigvård, kom på idén att sälja majblommor för 10 öre stycket för att hjälpa de tuberkulossjuka - men behoven av de pengar majblomman inbringar är för den skull inte små.
- Pengarna gör nytta, och verkligen på det lokala planet. Tack vare majblommepengarna är det många barn i Vimmerby som kan få nya glasögon, cyklar, julklappar, läkemedel, skor, stövlar eller kanske en biobiljett så de kan följa med sin kompis. Och senast nu i julas delade vi ut 20 matcheckar, säger Jannica Larsson, ordförande i Vimmerby Majblommekommitté.
Tio procent får de unga försäljarna behålla själva för sin insats. Tio procent stannar på skolan. Även här märks det att ekonomiskt kärva tider ger nytt tänk, säger Jannica Larsson. Barn är särskilt utsatta i kriser.
- Det har varit naturligt att skolorna köpt in lekmateriel för pengarna, men nu blir det allt vanligare att köpa en uppsättning gummistövlar för att alla barn ska kunna vara torra om fötterna när de är i skolskogen. Majblommepengar går också till låneskridskor och lånelusselinnen - det är inte alla som har det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om