Välbehövlig satsning – nu blommar det i rabatten igen

Doftpion, höstsilverax, pion och lavendel är några av de vackra och väldoftande blommor som numera pryder rabatten intill ambulansutfarten i centrala Vimmerby.

Andreas Roth och Mikaela Johansson från gatukontoret kämpar med att få klart med de sista planteringarna i rabatten längs Drottninggatan.

Andreas Roth och Mikaela Johansson från gatukontoret kämpar med att få klart med de sista planteringarna i rabatten längs Drottninggatan.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-09-12 12:00

Blomsterrabatten som ligger precis vid korsningen Drottninggatan/Prästgårdsgatan får sig en välbehövlig ansiktslyftning. 

– Vi håller på och föryngrar rabatten, det var mycket ogräs och växter som hade dött, så den hade inte sett fin ut på ett tag, säger Andreas Roth, arbetsledare på driftenheten vid Vimmerby kommun. 

Tillsammans med kollegan Mikaela Johansson ägnade han måndagsförmiddagen åt att göra klart det sista i rabatten, som nu förhoppningsvis ska blomma i full prakt från tidig vår till sen höst. 

– Vi hoppas det ska bli bra, det var inte roligt som det såg ut innan. Längst in i rabatten har vi satt den japanska lönnen. Den är ganska snabbväxande och ger röda och skarpa färger så den kommer nog vara fin under hösten, säger Mikaela Johansson. 

Höstsilverax, höstanemon, doftpioner, flox, echinacea och lavendel är några av de andra växtligheterna som numera har sin plats i rabatten. 

Det här är en av Vimmerbys mest trafikerade korsningar och från gatukontorets sida hoppas man förstås att det ska vara en uppskattad satsning. Det här är den sista planteringen som görs innan vintern, och kostnaden landar på cirka 15 000 kronor.

Vad behöver ni tänkta på när ni planterar intill en vägkorsning?

– Det är ju höjden, att man sätter det högsta längst bak så det är fri sikt i korsningen. Annars hoppas vi väl bara att våra kollegor att inte lägga snön här när de har plogat, tillägger Mikaela Johansson med ett skratt. 

Lavendel är en av örterna som förhoppningsvis ska trivas bra i rabatten.
Lavendel är en av örterna som förhoppningsvis ska trivas bra i rabatten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!