Boende på Drottninggatan: "Det har blivit ett äckel-tillhåll"

Flaskor, burkar, urin och på sistone även lustgas. En uteplats i ett hörn vid ett av hyreshusen på Drottninggatan verkar ha blivit lite av ett tillhåll för festande ungdomar. Det får boende att reagera.

"Mig slog det direkt att det lär vara det där eländet som ungdomar håller på och missbrukar. Det är förskräckligt att de berusar sig med det efter allt man hört om hur farligt det kan vara i fel doser. Det är ett fördärv", säger Karl-Evert Johansson om den gasflaska som nyligen hittades i buskarna.

"Mig slog det direkt att det lär vara det där eländet som ungdomar håller på och missbrukar. Det är förskräckligt att de berusar sig med det efter allt man hört om hur farligt det kan vara i fel doser. Det är ett fördärv", säger Karl-Evert Johansson om den gasflaska som nyligen hittades i buskarna.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2024-10-12 07:00

Det var efter helgens festligheter som Karl-Evert "Kalle" Johansson och hans fru hittade en lustgastub i buskarna utanför sin port på Drottninggatan i Vimmerby. Att det blir stökigt just där i samband med utekvällar är de vana vid. Enligt dem brukar festande ungdomar gömma både flaskor och burkar i växtligheten för att kunna dricka innan och efter de tar sig in på klubben, men det här var första gången de hittade en gasbehållare.

– Mig slog det direkt att det lär vara det där eländet som ungdomar håller på och missbrukar. Det är förskräckligt att de berusar sig med det efter allt man hört om hur farligt det kan vara i fel doser. Det är ett fördärv, säger Karl-Evert Johansson.

undefined
I början av veckan hittade Karl-Evert Johansson och hans fru en gastub i buskaget utanför porten.

När de hittade flaskan bestämde de sig för att gå med den till polisstationen. Där mötte de kommunpolis Håkan Karlsson som gav dem rådet att lämna in den på en mack som kan ta hand om den sortens behållare. Det är ingenting de agerar på från polisens håll.

Märker ni av att lustgas används i festsammanhang i Vimmerby?

– Nej, det kan jag inte säga att vi gör. Den här flaskan är nog den första indikationen vi fått på att det använts så, även om det inte går att säga med säkerhet, säger Håkan Karlsson till Vimmerby Tidning och fortsätter:

– Det är inte olagligt, men den som använder det kan dö. Så är det, konstaterar Karlsson.

undefined
På väg till redaktionen under torsdagen stöter Vimmerby Tidnings reporter på den här kartongen på Drottninggatan. Den verkar ha innehållit just den typen av gasflaskor som boende på samma gata hittat i buskarna.

Karl-Evert Johansson förklarar att den lite avskilda platsen där de hittade gasflaskan har blivit lite av ett tillhåll för förfest och efterfest, vilket stör folk som bor där eftersom personerna i fråga både för liv och stökar ner.

– Jag har ju själv varit ung och vet hur det är att vilja festa till det. Det stör mig inte att de dricker lite alkohol, men jag tycker att det har urartat. De går hit och kräks, urinerar och det ena med det andra. Det har verkligen blivit ett äckel-tillhåll och det är synd att se den utvecklingen.

undefined
Det är den här platsen som Karl-Evert Johansson beskriver har blivit lite av ett "äckel-tillhåll" under festkvällar. "Vi har tidigare hittat burkar, flaskor, kanyler och all möjlig annan skit här", säger han.
undefined
Vid bordet, som egentligen är till för hyresgästerna, händer det att ungdomar dukar upp för fest.

Det är Fogelvik Fastigheter som äger den berörda fastigheten. De känner till att problemet finns och säger att det gjort det i många år, eftersom det går att "gömma sig lite" där bakom skjul och annat. Bland annat används buskarna som toalett.

– Det är verkligen jättetråkigt att det är så, säger Niklas Andersson, tekniskt ansvarig på företaget.

Ser ni att det finns något ni som fastighetsägare kan göra för att undvika problemen?

– Jag vet inte om det är rätt att vi som fastighetsägare ska anpassa oss efter andra verksamheter och vad deras gäster gör. Vi kanske hade kunnat lysa upp platsen eller så lite mer. Att ta bort trädgårdsmöblerna blir ju tråkigt för våra hyresgäster. Det blir så sterilt om vi måste plocka bort allt för att anpassa oss efter nattlivet i stan.

Karl-Evert Johansson har pratat med både kommun och polis om hur läget ser ut. Han uttrycker förståelse för att det är svårt för polisen att agera om de inte råkar vara på plats och se "stöket" precis när det händer, men han tycker ändå att det är ett viktigt problem att belysa.

Han är också noga med att påpeka att han inte lägger någon skuld på nöjesställena i stan för problematiken. Det är inte där som stöket han har reagerat på sker.

Vilka åtgärder skulle du vilja se från kommunens håll?

– Det vore bra om någon sorts väktare kunde kliva ur bilen och gå ett par varv om nätterna för att titta hur det ser ut i buskarna och se vad som faktiskt händer här ute.

undefined
Karl-Evert Johansson, boende på Drottninggatan i Vimmerby, tycker att stöket i området i samband med nattklubbsöppet har gått till en överdrift. "Vi betalar ju hyra för att få bo vettigt, då gäller det även utemiljön. Det är synd att det ska behöva vara så här", säger han.

Anders Degerman, enhetschef för folkhälsa och ungdomsverksamhet i Vimmerby kommun, förklarar att det tidigare funnits fältare som rört sig ute om kvällarna, men att det var flera år sedan det togs bort. Eftersom det är en politisk fråga huruvida den sortens tjänst ska finnas eller inte kan han inte svara på om det är på tapeten att återinföra.

undefined
Anders Degerman, enhetschef för folkhälsa och ungdomsverksamhet i Vimmerby kommun, har inte fått några indikationer på att lustgasbruk är utbrett bland kommunens ungdomar. "Sen kan jag ju inte säga att det inte förekommer överhuvudtaget", säger han.

Vad säger då polisen om det stök som Karl-Evert Johansson beskriver?

– När man bor i närheten av ett festställe så medför det att det bli högljutt och en del fylla, så har det alltid varit, säger Håkan Karlsson.

Märker ni av att det göms alkohol och annat i buskarna?

– Nej, men vi går heller inte runt i buskarna och letar efter det. Busk-öl och buskalkohol förekommer självklart, men de som går på nattklubb är ju myndiga. Sen är det ju förtäringsförbud såklart så om vi ser det kan det kosta böter, men vi ser inte allt som allmänheten ser. Folk är ögontjänare.

Vad ligger bötern på för den som dricker på allmän plats?

– 500 kronor.

Lustgas för berusning

"Lustgas som berusningsmedel har blivit allt vanligare bland ungdomar och unga vuxna. Många tror att lustgas är ofarligt, men det stämmer inte. Den som använder lustgas i berusningssyfte riskerar allvarliga skador på nervsystemet och hjärnan", så formulerar sig Länsstyrelsen Kalmar Län på sin hemsida.

Regeringen har gett Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna i uppdrag att sprida information om riskerna med att använda lustgas just i berusningssyfte. Uppdraget gavs den 9 mars 2023. I skrivande stund är tanken att det ska pågå till den 1 januari 2026.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!