Boende rädda för förorening i sjöar

En vit sockerliknande hinna och ett vitt skum har upptäckts i två sjöar i Vimmerby kommun. Boende oroas att det rör sig om föroreningar.

Miljöförvaltningen ser naturliga förklaringar till vita hinnor och vitt skum i två sjöar.

Miljöförvaltningen ser naturliga förklaringar till vita hinnor och vitt skum i två sjöar.

Foto: Janne Björkegren

Vimmerby2018-08-07 20:37

Förra veckan fick förvaltningen minst två anmälningar om en märklig hinna och ett märkligt skum i vattnet i sjöarna Nyen och Lindefallasjön utanför Vimmerby.

En person hade upptäckt en vitaktig, transparent, ”sockeraktig” hinna på Lindefallasjön och beskriver även ett skum som påminner om socker i färgen. Hinnan fanns även på stenar längs stranden.

I skrivelsen till miljöförvaltningen avfärdar anmälaren att det rör sig om någon form av algblomning eller att det kunde vara frömjöl.

Även i sjön Nyen har en person larmat om liknande iakttagelser. Den anmälaren beskriver det som skummande bubblor som blåste in i en vik och låg kvar på stranden.

Miljöförvaltningen pekar på en trolig och naturlig förklaring.

– Det är med största sannolikhet humusämnen som förs till sjön från omgivande skogsmark. Dessa ämnen kan under luftinblandning via strömmande vatten och vid blåsiga förhållanden bilda ett gulvitt ganska kompakt skum. Det har en jordliknande doft, och brukar normalt försvinna ganska fort, skriver miljöinspektör Anders Karlsson i en notering till anmälningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!