Bokfest på biblioteket – barnen lockades till att läsa

Bokfest satte punkt för projektet Sommarlovsboken. För att ge bränsle åt läslusten bjöd Vimmerby bibliotek in barn- och ungdomsförfattaren Katarina Genar.
– Det är jätteroligt att det är så stort intresse att inte ens stolarna räcker till, berättar barnbibliotekarie Petronella Winbladh.

Den bok flest barn ville ha med sig hem av Katarinas böcker var "Den magiska kappan".

Den bok flest barn ville ha med sig hem av Katarinas böcker var "Den magiska kappan".

Foto:

Vimmerby2017-08-31 17:00

Klampet av lätta och tyngre fotsteg som träffar trappstegen upp till andra våningen ljuder genom biblioteket. Katarina Grenar står längst fram framför raderna av uppställda stolar och ser hur barn efter barn sätter sig.

När stolarna inte längre räcker till fylls det på längs väggarna.

Ett 80-tal ögon fixeras på henne.

– Jag vet att ni läst mycket i sommar, inleder Katarina.

– Neej, svarar en klar röst som får de vuxna i rummet att bryta ut i skratt.
Bokfesten har biblioteket anordnat för att de barn som under sommaren varit med på projektet ”sommarlovsboken” ska få sin belöning. En valfri bok. Många av de som går att välja på har Katarina skrivit.

– Jag var själv bokslukare som barn och försöker skriva böcker som jag själv skulle ha velat läsa. Det gäller att sätta sig in i huvudpersonens, ett barns, ögon. Framför allt vill jag bidra till läslust och till att öppna dörrarna mot litteraturen. Själv fick jag mycket glädje av det som barn och vill att andra ska få uppleva det.

Debuten kom 2010 med ”En hemlig vän” och den mest uppskattade av hennes 12 böcker för barn och unga är ”Den magiska kappan” som ingår i serien Mystiska skolan.
– Jag skriver för barn och unga mellan 6 till 12 år. Ofta är det spännande böcker med glimt av mystik och magi. Vänskap brukar vara ett centralt tema.

Att vara ute i kommuner och berätta om sina böcker för unga läsare är något som Katarina är van vid. Tidigare har hon bland annat varit i Hultsfred.

–Jag har varit mycket ute på bibliotek och i skolor. Det ger mycket energi till mig i min skrivprocess att veta att läsarna väntar och uppskattar böckerna. Det är roligt att höra vad de tycker om och skulle vilja läsa om.

När Katarina håller upp böckerna och frågar hur många det är som läst dem sträck händer upp i luften. För att få en av böckerna av biblioteket måste barnen ha läst åtta under sommaren och lämnat in en folder där det står vilka böcker de läst och vad de tyckte om dem. För Petronella har det inneburit en underhållande läsning.
– Det är jätteroligt att bara få läsa foldrarna. Ibland kan de stå så roligt saker, någon hade till exempel skrivit ”den här boken var så bra att jag var tvungen att läsa hela natten”. Sommarlovsboken har vi hållit på med i många år och den är här för att stanna, det är ett fantastiskt gensvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om