Bokhandeln fick en tuff start – så ser man på framtiden

Hemvändarduon Emma Harrysson Karlsson och Lotta Daniels räddade Vimmerby bokhandel när de tog över företaget lagom till läslovet 2020. Med drygt ett år på erfarenhetskontot tog vi ett snack om tiden som varit och tankarna framåt.

"Vi har en stor konkurrens från näthandeln men något som är roligt är att lokala författare går jättebra här och säljer mer än större författare", säger Emma Harrysson Karlsson. Kompanjonen Lotta Daniels var för dagen ute annat uppdrag.

"Vi har en stor konkurrens från näthandeln men något som är roligt är att lokala författare går jättebra här och säljer mer än större författare", säger Emma Harrysson Karlsson. Kompanjonen Lotta Daniels var för dagen ute annat uppdrag.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2022-01-16 18:00

Framtiden såg mörk ut när Vimmerby bokhandel skulle säljas men så i sista stund dök Emma Harrysson Karlsson och Lotta Daniels upp och bestämde sig för att låta verksamheten leva kvar. Men pandemin har varit en begränsning.

– Lise-Lotte som jobbar här och känner butiken säger att vi inte har fått se hur allt brukar vara. Absolut att vi sett att det ser olika ut under året men det har inte varit så mycket som det brukar. Hela våren var otroligt stilla. Det har varit en svår balans mellan att folk ska hålla sig hemma och försöka få in kunder i butiken, säger Emma Harrysson Karlsson.

Trots pandemin har de försökt skapa mervärden när restriktionerna tillåtit, blandannat genom en skrivkurs.

– Det har varit jätteuppskattat och vi fick till och med säga nej till några. Men det planerar vi att ha igen nu i februari. Sedan får vi många förfrågningar om författarbesök men det är något vi har fått pausa.

Förutom skrivkurs har det även vuxit fram två sitthörnor där man kan dricka kaffe, läsa eller arbeta.

– Det har vi dock inte fått någon respons på alls vilket är synd. Många vet nog inte att vi har wifi och så. Men man får jättegärna sitta här och plugga eller jobba.

Något som har gått över förväntan däremot är antikvariatavdelningen och framförallt vinylen.

– Det är jätteroligt att det är så populärt och i alla åldrar verkligen. Det är inget vi tjänar pengar på men det uppskattas och vi får in kunder i butiken.

Förra året hade man en något avskalad bokrea men den lockade ändå kö utanför butiken. I år blir det återigen en stor rea.

– I år, 22 februari, laddar vi för en större bokrea och nattöppet.

För Emma Harrysson Karlsson innebar övertagandet av bokhandeln en flytt från Stockholm och Lotta Daniels tog sig hela vägen från Dalarna. En tuff omställning på flera sätt.

– Jag har lämnat mitt liv i Stockholm och jag vet att Lotta saknar Dalarna. Att lämna det har varit svårare än att driva bokhandeln vidare. Det är svårt att flytta till en liten ort samtidigt som det är charmigt att bo på landet.

Hur känns framtiden?

– Det beror vilken dag du frågar på, säger Emma med ett skratt.

– Nej men vi är hoppfulla. Men lite varför vi ville driva det här var just för "kring"-grejerna och det hamnar på paus nu. Men någon gång vänder det, säger Harrysson Karlsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!