Bökigare efter Apotekets avreglering

Patienter som får vänta på sin receptbelagda medicin - en biverkan av avregleringen av apoteken? - Visst har det blivit bökigare. Det har blivit vanligare att medicin måste beställas hem och förr, när det vara samma apoteksbolag överallt, kunde man åka till Mariannelund eller Hultsfred och hämta om medicinen inte fanns hemma, säger Birgitta Alexandersson, medicinskt ansvarig sjuksköterska på omsorgsförvaltningen.

Vimmerby2011-04-06 06:33

Avregleringen av apoteken har resulterat i sämre tillgång och lagerhållning, hävdar bland annat Ann-Katrin Wilhelmsson, basenhetschef på hälsocentralen i Gamleby.
"Kommunsköterskorna och hemtjänst har ingen möjlighet att åka in till Västervik och hämta medicin. Om inte anhöriga kan åka in riskerar patienter att bli utan nödvändig medicin under flera dagar", säger säger hon till Västerviks-Tidningen.
Tidigare samarbetade apoteket på Västerviks sjukhus med apoteket i Gamleby och mediciner som fattades kunde skickas senast nästa dag. För att apoteket Hjärtat ska få hem medicin till nästkommande dag måste beställningen ske senast kl 12. Medicin på recept inlämnad efter kl 12 på fredagar kan inte hämtas ut förrän på tisdag.

Problem
Birgitta Alexandersson, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Vimmerby kommun, känner igen problematiken.
- Vi har ju ett apotek som har lördagsöppet, så jag törs inte säga att det konkreta exemplet med fredag-tisdag gäller här, men visst har det blivit skillnad. Det är mer beställningar och väntetider - beställer man medicinen på eftermiddagen får man ju räkna med en dags leverans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om