Bokprat och en kopp kaffe

Kaffet är klart. Travar med tidningar och böcker ligger på runda bordet. Bokgänget har samlats på biblioteksfilialen i Storebro. Som de gör varje måndag.- Det här är vår samlingsplats. Vi tipsar varandra - och andra - om bra böcker och pratar om allt möjligt. Det är väldigt öppen stämning här, säger Yvonne Pumhösl.

Vimmerby2013-03-25 07:15


Att alls ha en biblioteksfilial att gå till när man bor i ett mindre samhälle är långt från självklart. När kommunerna sparar pengar drar man ner på biblioteksverksamhet och de senaste tio åren har drygt 200 filialer runt om i Sverige försvunnit. Bara mellan 2009 och 2010 har 45 filialer lagts ner.

Nio filialer
Vimmerby kommun har inte varit något undantag i den trenden. Mia Sevefalk, som sedan årsskiftet lämnar huvudbiblioteket i Vimmerby för att bemanna filialen i Storebro varje måndagseftermiddag när biblioteket där är öppet, har många år i yrket.
- Jag har varit med så länge att jag minns när vi hade nio biblioteksfilialer i kommunen. De fanns överallt, i Djursdala, Pelarne...
I dag finns två filialer kvar i kommunal regi. I Södra Vi och Storebro.
"Stammisarna" värnar sitt bibliotek, där man har tillgång till kommunens hela bokbestånd. Sedan några år tillbaka samlas ett gäng bokintresserade kvinnor varje vecka för fika och prata böcker.
- Vi har med oss kaffe och det är väldigt trevligt. Det är alltid någon som har läst något bra och det händer att folk kommer och frågar oss om vi har något boktips, säger Ella Isberg, som själv jobbade på biblioteksfilialen i Storebro på 1980-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om