Bolagspengar räddar Näs när kommunen sparar

Kommunstyrelsen skär bort 2,5 miljoner av anslaget till Näs. De ska ersättas med vinstpengar från framför allt Vimmerby Energi för att säkra verksamheten vid Näs. Samtidigt försvinner också motsvarande fyra tjänster när kommunstyrelsen sparar in på friskvård, hälsoarbetet och personliga tjänster. Totalt skärs 5,7 miljoner kronor bort.

Vimmerby2009-06-17 06:28

- Det här är sådana verksamheter som i sig är angelägna, men som vi inte är skyldiga att ha och det är dom vi i första hand måste titta på när budgetläget är som det är, säger Carl-Axel Centerstig, c.
2,5 miljoner kronor av de 5,7 kommunstyrelsen skär bort i sin budget för 2010 tas av kommunens anslag till kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB. Dit avsätter kommunen i år 3,1 miljon.

Fem miljoner Energibolaget
I fortsättningen ska större delen av de pengarna istället tas hem från de kommunala bolagen, i synnerhet från Vimmerby Energi AB.
- Vi kommer att ta ut mera i avkastning från Vimmerby Energi. Direktiven i bolags-ordningen medger fem miljoner och det är det vi kommer att ta ut i fortsättningen, säger Carl-Axel Centerstig, c.
Han säger att det inte blir någon förändring för Näs del.
- Inte mer än att vi tar pengarna från bolagssfären och inte direkt ur kommunens egen kassa.
I år tog kommunen, eller det kommunala koncernbolaget, Vimmerby kommun förvaltning AB ut 2,7 miljoner från Vimmerby Energi. Nästa år ökas det alltså på till fem miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om