Bollar inte med hälsan

- Ohälsan är ett jätteproblem för landet men Kalmar ska bli landets bästa folkhälsolän, säger Lasse Oscarsson, som förutom att han är gammal fotbollsspelare också är landstingspolitiker och vice ordförande i folkhälso- och miljöutskottet.

Vimmerby2002-08-21 07:22

Lasse Oscarsson kan lyfta en damcykel ganska länge för en bild - och han blir knappast märkbart andfådd efteråt.
Men så har han varit fotbollsspelare i 30 år. Cyklar gör han gärna. Morötter äter han också.
- Toppvärden vid sista fystestet, säger han och ser ganska belåten ut.
Men Lasse Oscarssons exempel på hur en landstingspolitiker som arbetar för att minska ohälsan i länet följs av en privat parallell, har också en mindre skämtsam sida.
- Sjukskrivningarna och ohälsan kommer att vara en av de tyngsta och viktigaste frågorna framöver och Sverige har vaknat fem över tolv. Det är en nödvändighet att göra något nu.
En idé, delvis kläckt ur allt gott som rullade under rörelseåret i fjol, har alltmer börjat få form.
Kalmar län ska ha en folkhälsopolitisk plan. Och det var de tretton ledamöterna i landstingets Folkhälso- och miljöutskott som tog ansvaret för att ta fram den här planen, som kommer att presenteras i höst.
- Vi har haft mindre än ett år på oss och det är raskt marscherat, men det går det åt eftersom folkhälsofrågan får allt ökad betydelse och vi egentligen har en eftersläpning. Problemet har inte aktualiserats tillräckligt, de konkreta åtgärderna har inte varit tillräckliga. Samtidigt har sjuskrivningstalet ökat markant och ohälsan går allt lägre ner i åldrarna, säger Lasse Oscarsson.
Han är centerpartistisk landstingspolitiker bosatt i Hultsfred. Utskottet har en bred geografisk förankring och representeras av alla partier. Oscarsson, vice ordförande och Berit Carlsson (s), ordförande från Emmaboda, har informerat totalt tusentalet personer inom landstinget, Regionförbundet och länets kommuner om vikten av ett brett och gränsöverskridande arbete mot ohälsan.
- Vi, som länsövergripande forum, tog på oss ansvaret att vara huvudaktör. Nu är det viktigt att alla aktörer ör med på tåget. Vi vill helt enkelt att Kalmar län ska bli Sveriges bästa folkhälsolän.

Bra för allaI samband med seminariedagar har man också riktat entusiasm och information till företrädare för bland andra apoteket, länsstyrelsen, försäkringskassan, polisen, arbetsförmedlingen, pensionärsorganisationerna, bildningsförbunden…
Många synpunkter om viktigheter har kommit fram. En uppgift utkristalliseras som den allra viktigaste av alla:
- Barnen. Det måste satsas på barnen. De är vår framtid och det är oroande med alla rapporter om fetma och orörlighet.
Syftet med den folkhälsopolitiska planen för Kalmar län är, förstås, ett bättre hälsotillstånd för länets invånare. Men Lasse Oscarsson ser också fördelar med en målmedveten satsning på minskad ohälsa i ett vidare perspektiv.
- Om Kalmar län får gott renommé i det här sammanhanget är det inte bara bra för de nuvarande 234 328 invånarna. Det kan inverka positivt på turism, inflyttning och företagsetablering.

Avsätta tid
Övergripande handlar det om att skapa förutsättningar för invånare i Kalmar län att bibehålla eller förbättra sin hälsa, stimulera kommuner och landsting till fördjupad samverkan och utifrån planen ta fram lokala handlingsprogram och att kartlägga hur folkhälsofrågor initieras och hanteras.
Många kan dra strån till stacken, menar Lasse Oscarsson.
- Arbetsgivarna har inte hängt med i utvecklingen och nu gäller det för många arbetsplatser att skapa bättre förutsättningar för de anställda att må bra. Det kan handla om att avsätta tid för rörelse eller bra näringsintag och vi har ju goda föredömen på nära håll, som visar hur bra personal som mår bra presterar.
Andra viktiga aktörer i folkhälsoplanens mål är exempelvis hälso- och sjukvården, skolan och de lokala hälsoråden.

Fakta

Fakta/Ohälsan
Ohälsan kostar Sverige enorma summor. Notan för ohälsan i arbetslivet år 2001 slutar, enligt en TCO-rapport, på 92 miljarder kronor. Varje dag ökar kostnaderna med 25 miljoner kronor.
Under juni i år fick 339 000 personer sjukpenning, rehabiliterings- eller arbetsskadeersättning från sjukförsäkringen. Av dessa var 64 procent kvinnor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om