Vi är många som minns den varma sommaren 2018.
Eleonor Nilsson är mjölkbonde i Flaka Gullringen (och ordförande i Vimmerby kommungrupps LRF samt styrelseledamot i region förbundsstyrelsen LRF sydost) berättar att de fick en väldigt bra första skörd på vallensilaget vilket var procent bättre än normalt. Trots detta tror hon att deras andra skörd av gräsvall som nu ska skördas till vallensilage inte ens blir halv jämfört med det normala då det varit för torrt även i år.
– Vi märker nu att vallarna vi har på "lätta jordar", sandjordar som har svårt att behålla vattnet i jorden, där har vi väldigt dålig förväntad skörd. Idag har vi också sett att vi troligtvis får mindre än halv skörd vallensilage nu, då det på vissa åkrar inte fanns något att skörda.
Hur ser det ut framöver?– Förra året kom regnet i augusti vilket räddade upp för en tredje skörd. Förra året saknade man dock tre månaders skörd och det hänger med i år då vi får börja med årets skörd redan nu. Vi vet heller inte om detta är det nya normala så kanske ska man börja tänka att vi behöver mer areal för att täcka vårt foderbehov, säger Eleonor Nilsson.
Har ni fått tänka kreativt för att finna innovativa lösningar?– Ja det är ju det här med att man kör och odlar spannmålen för att slå av till ensilage. Vi har ju majsodlingen också som hjälper till och räddar upp. Vi har också mer vall i år, vi har utökat vår areal med ytterligare ett arrende, det gör ju att vi har räddat upp då vi kommer behöva mer ensilage i år än vi normalt gör.
Fredrik Bodin, regionchef för region Syd på Lantmännen säger i ett pressmeddelande:
– Senhösten var fördelaktig för att spannmålen och rapsen skulle kunna etablera kraftiga rötter. Sedan var vintern lagom kall, grödorna övervintrade väl och har bibehållit sin skördepotential fram till idag.
Han hoppas nu på ett varierande väder.
– Vi har ett par veckor kvar till skörden är igång på allvar. Fram till dess behöver vi ha måttliga temperaturer, lagom med nederbörd och däremellan sol.
Eleonor tror att trenden går emot varmare somrar och kanske behöver bönder då räkna med att man behöver mer areal för att täcka sitt foderbehov.
Lantmännens årliga skördeprognos har nyligen släppts och visar på totalt 6,3 miljoner ton för den svenska skörden av spannmål, oljeväxter och trindsäd 2019. Hela skördeprognosen finns att läsa på www.lantmannen.com.