Om ett par veckor planerar restaurang Smak by Simon och Ica Supermarket i Vimmerby att dra igång ett samarbete med målet att försöka minska matsvinnet. Tanken är att restaurangen, som drivs av Simon Johansson, ska köpa mat med kort datum för att använda i sitt kök.
– Det kan handla om mejeriprodukter eller kanske blandfärs med två dagar kvar till utgångsdatum som vi kan använda samma dag till vår lunch. Eller frukter som kanske har något "skönhetsfel", säger han.
Anmälan
Planerna har dock skapat viss oro och i dagarna fick kommunens miljö- och byggförvaltning in ett klagomål från en anonym avsändare. Klaganden menar att det borde vara förbjudet att sälja gammal mat, något som Simon Johansson på Smak dementerar att samarbetet skulle handla om.
– Vår tanke är att minska matsvinnet men det gör vi inte genom att plocka gammal mat som har gått ut, det är inte det idén bygger på. Utan det handlar om mat som är nära bäst-före-datum.
Även Dennis Dahlin, som driver Ica Supermarket tillsammans med Frida Hamrin, förtydligar att det inte rör sig om varor som är för gamla.
– Vi kommer absolut inte sälja någon härsken mat. Utan det kan handla om att vi köpt på oss för mycket purjolök, eller har ryggbiff med bara några dagar kvar till bäst-före-datum som restaurangen kan ta hand om istället för att vi ska behöva slänga det. Det blir en stor miljövinst, säger Dennis Dahlin.
"Vi kastar 1,3 miljoner mat"
Vecka elva ska samarbetet dra igång med matbutiken, om än i liten skala.
– Vi börjar lite smått med frukt och grönt och sedan får vi se hur vi kan utveckla det efter hand så det blir smidigt för båda parter.
Restaurangen har tidigare satsat på försäljning av matlådor av överbliven mat till reducerat pris med syfte att slippa slänga maten. Samarbetet med matbutiken blir steg två i restaurangens satsning på miljötänk, förklarar Simon Johansson.
– Det kastas ofantligt mycket mat - 1,3 miljoner ton per i år bara i Sverige. Det innebär att en barnfamilj på två vuxna och två barn slänger 0,8 kilo per dag.
– All den maten är såklart inte duglig men mycket av det som kastas är faktiskt helt okej. Ett bäst-före-datum som har passerat betyder inte automatiskt att maten blir dålig. Man måste använda sina sinnen och lukta, titta och smaka, säger Simon Johansson.