Anställda har tagit över restaurang mitt i centrum

De började som anställda när restaurangen öppnade för drygt två år sen. Nu har de tagit över rörelsen i centrala Vimmerby. Största utmaningen är att hitta en sushikock till.

Och Amarjargal och Davaadorj Baatarkhuu, närmast kameran, i arbete i restaurangen som de numera är ägare till. Namnet Todo Sushi har de behållit.

Och Amarjargal och Davaadorj Baatarkhuu, närmast kameran, i arbete i restaurangen som de numera är ägare till. Namnet Todo Sushi har de behållit.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-05-30 06:00
undefined
Och Amarjargal och Davaadorj Baatarkhuu, närmast kameran, i arbete i restaurangen som de numera är ägare till. Namnet Todo Sushi har de behållit.

Det berättar Och Amarjargal och Davaadorj Baatarkhuu. De har jobbat på Todo Sushi i centrala Vimmerby sen restaurangen öppnade i januari 2021. För ett par månader sedan tog de över som ägare efter Tsolmon Choijamts.

– Han ville sälja för att flytta till Stockholm och vi ville köpa för vi tycker det är en bra restaurang att jobba vidare med, säger Davaadorj Baatarkhuu.

Några omedelbara utvecklingsplaner har de inte.

– Vi fortsätter på samma sätt över det här året. Sen får vi se om vi kan satsa vidare, säger Och Amarjargal .

– Nu kommer sommaren. Då är det extra mycket kunder, säger Davaadorj Baatarkhuu.

För att kunna utöka verksamheten behöver en svårighet klaras av. Att hitta personal.

– Vi behöver en sushikock till. Vi jobbar sex dagar i veckan och vi måste vara snabba när vi stänger annars bara fortsätter beställningarna. Om vi hade en kock till kunde vi ha mera öppet, säger Davaadorj Baatarkhuu.

– Det finns inga sushikockar här, och att locka hit från större städer är svårt, säger han.

Nu håller Meschac Bamba från Hultfred på att lära sig yrket på plats. 

undefined
"Sushi är populärt bland Vimmerbyborna, både bland unga och äldre", säger Davaadorj Baatarkhuu.

När restaurangen startades pågick fortfarande pandemin. Det kan ha gett take-away-maten en extra skjuts som håller i sig.

Nu brottas de som så många andra med inflation och stigande priser.

– Mycket har blivit dyrare att köpa in så vi har höjt priserna lite också. Det är lite 50/50 bland kunderna. En del undrar varför, andra förstår att vi måste. 

Och Amarjargal, till vänster, och Davaadorj Baatarkhuu, till höger, tillsammans med Meschac Bamba som lär sig att bli sushikock.
Och Amarjargal, till vänster, och Davaadorj Baatarkhuu, till höger, tillsammans med Meschac Bamba som lär sig att bli sushikock.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!