Börjar med SFI på kvällstid

Nu ska även de som jobbar ha möjlighet att utveckla sin svenska. Det menar rektor Sara Olsson på Vimmerby Lärcenter är anledningen till att de startar SFI undervisning på kvällstid.
Planen är att vi ska starta i januari. Vi vill försöka tillgodose elevernas behov av att kunna arbeta på dagtid och utöka sina språkkunskaper utan att det går ut över jobbet.

Vimmerby Lärcenter kommer att börja med SFI-undervising på kvällstid så att eleverna ska få möjlighet att både jobba och studera. På bild är rektor Sara Olsson (mitten) med lärarna Annika Svarén (tv)och Birgitta Kristoffersson (th). Foto: Elin E Elmström

Vimmerby Lärcenter kommer att börja med SFI-undervising på kvällstid så att eleverna ska få möjlighet att både jobba och studera. På bild är rektor Sara Olsson (mitten) med lärarna Annika Svarén (tv)och Birgitta Kristoffersson (th). Foto: Elin E Elmström

Foto:

Vimmerby2017-10-12 09:45

I veckan beslutades det på Vimmerby Lärcenter att SFI undervisningen som tidigare bara varit förlagd på dagtid till årsskiftet även ska förläggas på kvällstid. Anledningen är det finns en efterfrågan om att kunna arbeta och lära sig svenska parallellt.

Förfrågningarna har kommit då och då från personer som velat studera och som undrat om vi haft undervisning på kvällen, berättar rektor Sara Olsson.

I augusti började vi undervisa i svenska som andraspråk på grundskolenivå under kvällstid, det är för dem som är färdiga på SFI och vill utvecklas vidare. Där märkte vi att det fanns ett intresse och en målgrupp som vill jobba och fortsätta lära sig svenska.

I nuläget är det cirka 180 elever som går på SFI och de flesta studerar som en del av den etableringsplan som Arbetsförmedlingen jobbar fram för nyanlända mellan 20 till 64 år som fått uppehållstillstånd.

I etableringsplanen ingår SFI så när jag började jobba våren 2016 skede det en stor ökning av elever. Så det har varit ett högt och stadigt tryck, nu har det lugnat sig lite och det känns som att vi har kontroll på läget. Vi har ingen kö utan klarar att ta emot de som kommer.

Den nya kursen tror Sara kommer att locka både de som redan studerar och de som aldrig satt sin fot i undervisningslokalerna.

Vi har elever som under tiden hos oss fått praktik, jobb eller annan utbildning som gör att de bara kan komma ibland på dagundervisningen. Det är möjligt att en del av dem kommer att börja gå på kursen. Jag tror även att personer som idag har flyttat hit på egenhand, jobbar, som inte är med i någon etableringsplan och som kanske aldrig studerat på SFI kommer att komma på kvällen. SFI är för alla som är över 16 år och i behov av att lära sig svenska.

Eftersom det är svårt att säga hur högt trycket kommer vara så sker kvällsundervisningen till en början en dag i veckan.

Vi börjar med det och sedan ser vi hur det faller ut. Vi tror att vi kommer att kunna ta emot 20 till 30 personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om