Bostäderna allt dyrare

Priserna på bostadsrätter fortsätter upp i Vimmerby. Bara i år har flera lägenheter sålts för över en miljon kronor. Men det är ändå störst efterfrågan på villor, enligt mäklarna.

Efterfrågan är fortfarande störst på villor på bostadsmarknaden i Vimmerby enligt de lokala mäklarna. Statistiken visar att kvadratmeterpriserna blivit högre på både villor och bostadsrätter de tre senaste månaderna än på ett år. Däremed går Vimmerby emot trenden i andra delar av landet.

Efterfrågan är fortfarande störst på villor på bostadsmarknaden i Vimmerby enligt de lokala mäklarna. Statistiken visar att kvadratmeterpriserna blivit högre på både villor och bostadsrätter de tre senaste månaderna än på ett år. Däremed går Vimmerby emot trenden i andra delar av landet.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-11-06 06:00

– Villor i centralorten är det vi har störst intresse för, säger Magnus Bogren, mäklare på fastighetsbyrån i Vimmerby. Den senaste rapporten från Svensk mäklarstatistik pekar på stigande priser för särskilt bostadsrätter i Kalmar län där ökningen är elva procent för de tre senaste månaderna. I Vimmerby har för få bostäder sålts under den aktuella perioden för att lokala mäklare ska kunna ge en exakt uppgift om prisutvecklingen, men de ser heller ingen avmattning.

– Jämför vi med tidigare år brukar det bli ett lugnare tempo när vi går in i november, det ser vi inte riktigt nu. Det är lika stor ruljans som under högsäsong och vill man köpa något måste man vara på hugget, säger Edyta Hammar på Svensk fastighetsförmedling Vimmerby.

Hon tror att det är bostadsbristen som avspeglar sig på marknaden.

– Det mesta är gångbart, både villor med lite renoveringsbehov men även färdiga nyrenoverade och bostadsrätter. Det är fortfarande stor efterfrågan, priserna fortsätter att gå uppåt och det blir budgivning på det mesta.

Det har varit ganska bra tryck på bostadsmarknaden i Vimmerby under oktober månad, tycker Susanne Gustafsson, mäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling, som regionalt kan summera bästa oktobermånaden någonsin.

– Fritidshusmarknaden har lagt sig lite, men det är stor efterfrågan på familjevillor i Vimmerby. För många unga familjer är också de mindre orterna utanför stan attraktiva. Även bostadsrätter har det varit väldigt mycket rörelse på den senaste tiden och flera objekt har stuckit iväg i pris, vi har haft några bostadsrätter på Storgatan som gått för dryga miljonen.

– Omsättningen är störst på lägenhetsbostadsrätter, men bostadsrätter överlag går bra.

Någon prisnedgång har man inte märkt av.

– Definitivt inte på bostadsrätter. Det projekteras ju en del bostadsbyggande i Vimmerby och det ser vi fram emot, säger hon.

De 28 bostadsrätter som byggs på Rönnbärsgatan är alla sålda sedan länge.

– Det är klappat och klart. Det var en köpare som drog sig ur i andra etappen, men den lägenheten såldes också fort när vi började om, säger Magnus Boberg, på Fastighetsbyrån.

Han har en tydlig förklaring till varför de nya bostadsrätterna går åt så fort.

– Det är ett tydligt tecken för hur stor efterfrågan är på bostäder i Vimmerby. Även om villor efterfrågas mest, är det även stor efterfrågan på lägenheter.

Bostadspriser i Vimmerby

Pris /m2 3 mån 12 mån

Bostadsrätt 14 300 kr 10 400 kr

Villor 11 200 kr 9 800 kr

(Källa: Svensk mäklarstatistik)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!