Bostadsbrist skrämmer äldre

Centrala bostäder för äldre och rättvis skatt för pensionärer. Två heta frågor när ett 80-tal pensionärer grillade fyra politiker på PRO:s debatt under äldreveckan i Vimmerby.

Landstingspolitikerna Anders Henriksson, s, och Anders Andersson, kd med debattledaren Torvald Gerger i mitten sedan Elisabeth Lago Nilsson, kd och Jan Henriksson, s, från Vimmerby kommun.

Landstingspolitikerna Anders Henriksson, s, och Anders Andersson, kd med debattledaren Torvald Gerger i mitten sedan Elisabeth Lago Nilsson, kd och Jan Henriksson, s, från Vimmerby kommun.

Foto:

Vimmerby2009-04-23 06:12


- För tio år sedan frågade jag när kommunen skulle börja bygga seniorboende - än har inget hänt och många pensionärer ser med förskräckelse på att det inte finns någonstans att flytta när man inte kan klara sig längre i sin egen lägenhet eller villa, sade Anita Lindvall.
Hon pekade också ut pensionärernas favorit bland tänkbara byggplatser.
- Det är landstingets område vid Hälsocentralen. Där finns många huskroppar, och den låga vita som ligger mot Parkgatan och mot Drottninggatan ser ut att innehålla många tomma lokaler.
- Det är ett utmärkt läge för ett seniorboende, nära till hälsocentralen, apoteket och centrum. Synd bara att kommunen och landstinget inte kan jobba ihop när det gäller fastighetsfrågor, sade hon.
I podiet satt Anders Andersson, kd, och Anders Henriksson, s från landstinget och Elisabeth Lago-Nilsson, kd, och Jan Henriksson, s, från kommunen.
Omsorgsnämndens ordförande Elisabeth Lago-Nilsson känner till de äldres intresse för en byggnation på det området.
- Jag har fått många frågor om det. Vi har haft kontakt med landstingets fastighetsavdelning när det gäller Duvan och att bygga om eller bygga till där, men de säger att det inte går att bygga på en tredje våning där av tekniska skäl, plus att landstinget har andra planer för den byggnaden.

Cirkusplatsen
Hon hänvisade istället till kommunens senaste planer.
- Vi har tittat på att få till ett seniorboende på "cirkusplatsen" det skissas på både ett särskilt boende och på en form av radhuslänga.
Anita Lindvall ansåg att Elisabeth Lago-Nilsson var dåligt orienterad.
- Jag tänker inte på byggnaden med Duvan, jag menar den låga vita som vätter mot centrum.
- Jag har inte koll på landstingets fastigheter, replikerade Lago-Nilsson.
- Synd. Ni borde ha bättre kommunikation, påtalade Anita Lindvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om