Bostadsinbrotten ökade 65 procent

Inbrotten i bostäder ökade med 65 procent i fjol jämfört med året före, från 23 till 38. Få av dom har klarats upp. Samtidigt har snatterierna minskat och krogvåldet ligger på samma nivå som förut. Minst tre grova våldsbrott har klarats upp under året.

Vimmerby2013-01-19 05:06

Det visar en preliminär sammanställning av brottsligheten i Vimmerby kommun som polisen gjort.
- 15 fler bostadsinbrott är förstås mycket. De har skett över hela kommunen, men de flesta i Vimmerby stad, säger  Håkan Karlsson vid polisen.
Totalt har både antalet anmälningar och antalet brott minskat under året. 2011 gjordes 1 543 anmälningar som gällde 1 770 brott.
2012 rör det sig om 1 400 anmälningar som innehåller 1 596 brott. En minskning på runt tio procent.

Inbrottsligor
Polisen fokuserar extra på några brottstyper för att särskilt motverka dem. Dit hör just villainbrotten samt krogvåldet, skadegörelser, snatterier och olagligheter kopplade till bilburen ungdom.
- Att villainbrotten ökar beror främst på att någon liga dyker upp, som under jul, då klipper de ett antal villor och det sätter ju fart i statistiken direkt, säger han.
Polisen menar att det är svårt att motverka.
- Grannsamverkan är det enda vi har, och det bästa vore om tjuvarna aldrig hittar vad de söker, alltså pengar och guld, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om