Kiosken i Vimmerby berörs inte av Byggbolagets konkurs

Planerna på ett höghus med bostadsrätter mitt i Vimmerby sprack. Samma sak blev det med Byggbolagets planer på ett Trygghetsboende på samma tomt. Nu har bolaget försatts i konkurs. Men det är ingenting som påverkar tomten Kiosken i Vimmerby.

Ägaren till fastigheten Kiosken i Vimmerby tror fortfarande på bostadsbyggnation – men kan inte bedöma när marknaden återhämtat sig nog för det.

Ägaren till fastigheten Kiosken i Vimmerby tror fortfarande på bostadsbyggnation – men kan inte bedöma när marknaden återhämtat sig nog för det.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-12-31 05:00
undefined
Tomas Carlström är fortfarande ägare till fastigheten Kiosken 1 i centrala Vimmerby genom ett fastighetsbolag med samma namn. "Att Byggbolaget gått i konkurs har ingen betydelse för Kiosken" säger han.

– Det kommer att byggas där, säger Tomas Carlström som fortfarande äger tomten genom fastighetsbolaget AB Kiosken i Vimmerby.

Tidigare var även Byggbolaget i Vetlanda AB delägare i AB Kiosken och var då tänkt som byggentreprenör för både bostadsrätter och lägenheter i ett trygghetsboende i kvarteret i centrala Vimmerby.  

I onsdags försattes Byggbolaget AB i konkurs vid Eksjö tingsrätt. Något Dagens Vimmerby var först att berätta om. Konkursen berör dock inte fastigheten i Vimmerby alls.

– Det har ingen betydelse. Byggbolaget var tidigare delägare, men gick sen vidare till en annan koncern. Det är nog ett år sen och då var det inte längre aktuellt att de skulle vara kvar som delägare och entreprenör i Vimmerby, så det blir någon annan som kommer att bygga i Vimmerby, säger Tomas Carlström.

undefined
De stora byggplanerna för fastiheten Kiosken i centrala Vimmerby sprack när räntor och byggpriser skenade och hela botadsbranschen föll. Nu har byggentreprenören som skulle bygga bådde bostadsrätter och trygghetsboende försatts i konkurs. Men det bolaget har inte längre något med Kiosken att göra.

Så det kommer att byggas på tomten?

– Ja, det är ett fantastiskt läge. Men just nu går det inte att bygga. Med räntor på fyra-fem procent får man nästan betala för att äga och då vill inget fastighetsbolag bygga. Därför är det som det är i branschen, men det kommer att ändra sig.

Tomas Carlström bekräftar också en dialog om ett samarbete med fastighetsbolaget Bolivio som står för ett boendekoncept för äldre vuxna med en form av kooperativ bas. Kommunstyrelsen i Vimmerby meddelade i höstas att Bolivio vänt sig till kommunen med en förfrågan om ett visst kommunalt engagemang i en byggnation av trygghetsboende i kvarteret Kiosken.

– Det är fortfarande högst aktuellt, och det är ett starkt bolag med Erik Penser Bank som ägare. Men jag tror inte de heller vill bygga just nu, säger Tomas Carlström.

undefined
Ägaren till fastigheten Kiosken i Vimmerby tror fortfarande på bostadsbyggnation – men kan inte bedöma när marknaden återhämtat sig nog för det.

Vice ordföranden i kommunstyrelsen i Vimmerby, Jacob Käll (C), säger att dialogen mellan kommunen och Bolivio kommunens delaktighet i ett trygghetsboende pågår.

– Det vi pratar om är om kommunen på något sätt kan bemanna ett trygghetsboende. Jag vill minnas att det handlar om några timmar per vecka. Vi tänker oss något i stil med Granen. Men vi är inte klara än och ska ha ett nytt möte med Bolivio i januari och vi ser gärna ett trygghetsboende, säger han.

För Tomas Carlström är det byggnationen som gäller. Antingen i samarbete med Bolivio eller någon annan.

När tror du att det blir möjligt att bygga på Kiosken?

– Ja du, det får du fråga Riksbanken om, men du får nog inget svar där heller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!