Bra ambition - fel vägval

- Politikernas tanke och vilja är bra - men de väljer fel väg. Det funkar inte att laga maten från grunden i det systemet. Det blir för dyrt om man ska ha kvalitet, och leder till halv- eller helfabrikat i matlagningen, säger Camilla Sparring.

Matuppror. Camilla Sparring, t.v, diskuterar kommunal matlagning med ett 40-tal deltagare, många anställda i den kommunala kostorganisationen, och knappt tio politiker vid ett extra diskussionsmöte i Vimmerby inför beslut om matfrågan i fullmäktige på måndag.

Matuppror. Camilla Sparring, t.v, diskuterar kommunal matlagning med ett 40-tal deltagare, många anställda i den kommunala kostorganisationen, och knappt tio politiker vid ett extra diskussionsmöte i Vimmerby inför beslut om matfrågan i fullmäktige på måndag.

Foto:

Vimmerby2009-06-18 06:12


- Det finns några frågor till att reda ut, men jag tror på våra utredningar och vi kommer att få bra mat med bra råvaror, gärna lokalt producerade. Det är det viktiga, inte vilken process vi väljer, säger Tomas Peterson, m, förste vice ordförande i kommunstyrelsen och en av få politiker som deltog i tisdagskvällens debatt om maten i Vimmerby kommun.

Debatten kom till i sista stund inför fullmäktiges avgörande beslut om vilket vägval kommunen ska göra när det gäller matorganisationen.
Camilla Sparring jobbade själv inom äldrevården och såg vilken dålig kvalité det var på maten de gamla måste äta - då startade hon matupproret. Nu har 80 000 skrivit på.
I Vimmerby talade hon om kvalité och närhet i matlagningen inför ett 40-tal engagerade Vimmerbybor, många av dom jobbar i den kommunala kostverksamheten, plus knappt tio politiker.
- Utredningen i Vimmerby är fokuserad på kylmat, och kylmat är detsamma som cook&chill, anser hon.

Fel väg
Hon uppskattar samtidigt ambitionen politikerna i Vimmerby visar.
- De vill ha kvalité mer än att spara pengar. Det är är en bra grund, Tyvärr väljer de fel väg om de beslutar att investera i kylmatssystemet, säger hon.
Hon pekar på flera skäl.
- Kvalitén blir inte bättre, svinnet är stort och investeringskostnaderna blir ofta betydligt högre än vad man tror. I Falun blev det en ekonomisk katastrof, och nu försöker man ta sig ifrån det systemet, säger hon.
Hon pekar också på att det är särskilda kontrollregler, så kallad guideline, som gäller för just kylmat.
- De vanliga egenkontrollerna från livsmedelsverket gäller inte. Sedan är det märkligt att man från kommunens sida säger att man fått från Livsmedelsverket att det är okej att hålla uppvärmd kylmat varm i två timmar - det är max 15 minuter som gäller, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om