Bra chans jobba utomlands

Med ett Europa i kris kan utlandsjobb i Barcelona, Prag eller Dublin kännas som en utopi. Men så är det inte.- Det finns möjligheter. Callcenterbranschen växer och många företag lägger tjänsterna externt i andra länder. Man behöver inte ens kunna språket för att få jobb, säger Clary Viderström, Eures-rådgivare i norra Kalmar län, som nu också ingår i en nationell grupp.

Vimmerby2013-09-09 06:29


Drömmen om jobb utomlands hägrar för många unga. Men med den ökande arbetslösheten har det inte blivit lika lätt som tidigare att få något.
- Ungdomsarbetslösheten är stor i exempelvis Spanien, Tjeckien och Irland. Och ska man konkurrera med inhemska sjuksköterskor och ingenjörer är det förstås lite knepigare. Det har också blivit tuffare i Norge, även om det fortfarande finns förhållandevis gott om jobb för svenska ungdomar där. Men naturligtvis blir arbetsmarknaden kärvare även där i takt med att arbetslösheten växer i Europa, säger Clary Viderström, Eures-rådgivare på arbetsförmedlingen.

Växande bransch
Men allt är inte nattsvart. Långt därifrån. Hon har jobbat 20 år på arbetsförmedlingen, de sista fem som Eures-rådgivare i norra Kalmar län, just med uppgift att lotsa svenska arbetssökande ungdomar till arbetsmarknaden inom EU/EES samt Schweiz. En del i jobbet har varit ett projekt knutet till callcenterbranschen, en av de snabbt växande branscherna i världen. Nu har projektet flyttat upp på riksnivå och sedan juni ingår Clary Viderström från Vimmerby i en nationell grupp på tre personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om