Positiv sommar för Vimmerby Bio – men framtiden osäker

Efter en vår som beskrivs som katastrofal har under sommaren besökarna tagit sig till Vimmerby Bio och Tina Karlsson på Lagan Biografer AB drar en lättnadens suck. Samtidigt gäller det att biografen får besök nu under hösten, annars är framtiden oviss. "Vi kämpar på. Just nu finns det inga planer på att lägga ner men vi är på en skör tråd hela tiden och det hänger lite på hur hösten går. Tyvärr börjar de privata resurserna också att tryta", berättar hon.

"Det har varit extremt tufft. Vi hoppas att det ska vända och jobbar på att hitta nya vägar framåt med olika koncept", säger Tina Karlsson på Lagan Biografer AB.

"Det har varit extremt tufft. Vi hoppas att det ska vända och jobbar på att hitta nya vägar framåt med olika koncept", säger Tina Karlsson på Lagan Biografer AB.

Foto: Victoria Otternäs, Privat

Vimmerby2024-08-06 20:00

– Juli ligger väldigt jämt med förra året. Förra sommaren var en bra sommar så vi är klart nöjda med det. Vi har haft 1150 besök ungefär. Det känns jätteskönt, säger Tina Karlsson och berättar att det framförallt är barnfilmerna som har lockat besökarna. 

– Jag hoppas att det kommer går bra även i augusti. Dels kommer vi att fortsätta visa filmerna som gått bra, som "Insidan ut", "Dumma mig" och även superhjälte-filmen "Deadpool". Sedan kommer det på onsdag bli premiär för en film som bygger på en bok, "Det slutar med oss". Det kommer också en ny Alien-film. Skräckfilm är något som är ganska stort i Vimmerby, där har vi en trogen publik, så jag hoppas att många ska hitta till den. 

undefined
""Insidan ut" är den som toppar i Vimmerby. Det är barnfilm som levererar bäst. Sedan har även "Deadpool" gått väldigt bra. Vimmerby brukar inte ha jättemycket folk på superhjälte-filmer så det var en positiv överraskning. Däremot trodde jag att "Sommartider" skulle generera betydligt mer biobesök än vad den har, det är en liten besvikelse. Filmen är superbra men publiken i Vimmerby har inte hittat till den. Vi har biografer på sju olika orter. Jag bor själv i Laholm här har vi haft jättemycket folk på den filmen, band annat en barnfamilj som sett den fyra gånger", säger Tina Karlsson.

För även om siffrorna för juli är positiva gäller det att publiken fortsätter hitta till biografen under hösten. Under de två år som Lagan Biografer drivit biografen i Vimmerby så har lågkonjunkturen gjort situationen tuff.  

– När vi tog över pekade branschen uppåt. Vi hade precis kommit ur en pandemi och man spådde att återhämtningen i branschen skulle vara god och gå relativt fort. Det som sedan händer är att vi hamnar i en lågkonjunktur. Det gör att de sista 1,5 åren har varit rätt tuffa för oss. Vi hade hoppats att vi skulle ha renoverat båda salongerna tills nu. Det är något som vi verkligen inte har haft råd med. Det är nästan så att vi tog oss vatten över huvudet när vi började renovera Terrassen förra sommaren. Det tog de sista ekonomiska besparingarna. 

undefined
"Vi körde en liten satsning på Astrid Lindgren- filmer nu under sommaren och det gick inte alls. Tittar man på sociala medier är ett av våra mest gillade inlägg var om Emil och på den visningen tror jag inte att det kom en enda person. Man hade hoppats på lite turister som ville se Pippi på Vimmerby bio. Men det blev ingen jättehit. Det är lite synd", säger Tina Karlsson.

Våren beskriver Tina Karlsson som extremt tuff.

– Den har varit katastrofal besöksmässigt. Men vi förstår det också, ekonomin påverkar alla och ett biobesök är kanske inte det som man väljer om det är ekonomiskt knapert. Vi hoppas att det ska vända och gör det inte det så vet jag ärligt talat inte hur länge vi håller ut. Vi kan inte leva på juli ett helt år. Det var likadant förra året, juli och augusti var jättebra, men resten av året var ganska dåligt. Det var till och med så att december var katastrof förra året, folk hade inte pengar vid jul. Siffrorna då var ungefär hälften mot året innan. Vanligtvis är det pengarna som man drar in i december som hjälper att täcka under våren då det brukar vara lugnare. 

För att hantera situationen har det dragits ner på antal föreställningar.

– Det kanske publiken har märkt. Vi har försöker fortfarande ha öppet onsdag till söndag men däremot kanske vi bara visar en film i varje salong vissa kvällar. Innan var det nästan alltid två. 

Om publiken inte hittar till er under hösten. Hur länge kommer ni fortsätta?

– Det är jättesvårt att säga.  Mycket handlar om helheten för våra bolag i och med att vi har sju stycken biografer. Men jag skulle inte säga att Vimmerby är det stället som vi klappar igen först. Vimmerby förtjänar en biograf och jag kommer kämpa länge för att få det att fungera. Jag kommer vrida och vända för att försöka hitta lösningar, så får man se hur långt man kommer på det.  Min förhoppning är att vi ska få alla våra biografer att blomma ut på nytt men mycket handlar om ekonomin i samhället. Den styr vi tyvärr inte över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!