Högt söktryck till nya utbildningar: "Har prickat rätt"

Inom några dagar startar höstterminen på Campus Vimmerby och Vimmerby Lärcenter. Verksamheten tar emot totalt cirka 500 studerande i höst och söktrycket har varit bra till så gott som alla utbildningarna.

Sara Olsson och Lisa Knutsson låter sig inte nedslås av den kommande utredningen, som kan innebära besparingar för verksamheten. "Vi sitter lugnt i båten och ser vad som händer, säger Lisa Knutsson

Sara Olsson och Lisa Knutsson låter sig inte nedslås av den kommande utredningen, som kan innebära besparingar för verksamheten. "Vi sitter lugnt i båten och ser vad som händer, säger Lisa Knutsson

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-08-14 06:00

För Campus del är det två nya yrkesutbildningar som drar igång i höst, en som konceptutvecklare inom event och besöksnäring och en som VVS-ingenjör.

– Det är lite extra roligt med de nya utbildningarna såklart. Men överlag, både vad gäller programutbildningar och våra kurser, har det varit ett jättebra söktryck. Vi har fyllt platserna med råge på alla utbildningar. På konceptutvecklare har vi mer än dubblerat våra platser. Vi skulle egentligen bara ha fem platser men i nuläget är det 13, säger Lisa Knutsson, kommunikatör på Campus Vimmerby.

Att intresset är så pass stort till den här utbildningen glädjer Campus Vimmerby.
– Det känns väldigt roligt eftersom det är en utbildning som har lokal förankring till besöksnäringen, där bland annat Astrid Lindgrens Värld är involverade, säger Sara Olsson, Campuschef.

– Det känns givet att vi ska ha en sådan utbildning i våra trakter eftersom vi har några av de största varumärkena inom turism i regionen. Branschen är väldigt glada och vi tycker det är jättekul att så pass många har nappat på det, säger Lisa Knutsson.

På Vimmerby Lärcenter är det gott om sökande till gymnasiala kurser. Däremot fortsätter ansökningarna till grundläggande vuxenutbildning att minska.

Höstens nyhet är vårdbiträdesutbildningen i samverkan med socialförvaltningen. Vissa av dessa är tillsvidaretjänster som vårdbiträde och innebär att man arbetar 50 procent och studerar 50 procent. 

– Det är roligt att se att det här är nya ansikten i vården, personer som byter bana från exempelvis industrin. Vi vet att behovet är jättestort i vården och det här alternativet är ett bra koncept eftersom man kan jobba samtidigt.

Samtidigt som Campus och Lärcenter gläds över söktrycket till utbildningarna så finns det också orosmoln. 

I våras presenterade politikerna i barn- och utbildningsnämnden ett omfattade sparbeting. För Campus kom det chockartade beskedet att en utredning ska göras för att se vilka konsekvenser en avveckling eller en reducering av verksamheten skulle innebära. Samtidigt ska Lärcenter också spara in på sin verksamhet.

Vad vet ni om situationen just nu?

– Det enda vi vet är att det bara är en utredning och att verksamheten fortsätter som vanligt. Alla påbörjade utbildningar kommer att slutföras oavsett vad som händer, säger Lisa Knutsson.

– Utredningen kommer att göras på tjänstemannanivå så troligtvis blir jag inblandad. Men utredningen har inte påbörjats än och vi har inte fått några tidsangivelser heller, säger Sara Olsson.

Även om det finns en gnagande oro i huset vill Sara Olsson och Lisa Knutsson, liksom övrig personal, fortsätta se framåt. 

– Vi står aldrig stilla utan måste hela tiden jobba framåt. Vi är alltid två-tre år framåt i tiden för att titta vad som ska komma sedan. Det pågår hela tiden och därav kan vi inte låta oss slås undan av utredningen.Vi som jobbar här brinner otroligt mycket för vår verksamhet och vi är väldigt måna om att alla ska förstå hur fantastisk den är och hur mycket som åstadkoms här. Bara för att vi inte är en lagstadgad verksamhet betyder det ju inte att vi inte har en viktig verksamhet. Det är det vi försöker hålla fast vid när vi är oroliga. Nu handlar det om att sitta lugnt i båten och se vad som händer, säger Lisa Knutsson. 

Inom kort fylls Campus och Lärcenter i Vimmerby av studenter. "Eftersom vi lyssnar på branschens behov vet vi att våra studerande kommer vara behövda. Inte bara lokalt och regionalt, utan öven nationellt", säger Lisa Knutsson.
Inom kort fylls Campus och Lärcenter i Vimmerby av studenter. "Eftersom vi lyssnar på branschens behov vet vi att våra studerande kommer vara behövda. Inte bara lokalt och regionalt, utan öven nationellt", säger Lisa Knutsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!