Brand på hotell i Vimmerby

En brand startade på måndagskvällen på Björkbackens Karaktärshotell i Vimmerby. Ett extremt väl brandsäkrad anläggning gjorde sannolikt att man undvek en katastrof. – Delar av hotellet är rökskadat och vi har fått flytta om en del hotellgäster. Det kommer ta ett par veckor innan hela hotellet är sanerat, berättar ägaren Micael Glennfalk.

Branden spred sig via fläkten till en fläkttrumma, som blev helt sönderbrunen.

Branden spred sig via fläkten till en fläkttrumma, som blev helt sönderbrunen.

Foto: Privat

Vimmerby2017-08-28 20:24
Hotellet på Björkbacken i Vimmerby är brandsäkrat in i minsta detalj. Det gjorde sannolikt att man undvek en stor brandkatastrof på måndagskvällen.
– Vi har haft en väldig tur i oturen, menar Micael Glennfalk.
Branden startade i ett kök på nedersta plan, som tre studenter boende på hotellet har tillgång till.
– De lagade mat och stekte något i olja. Oljan tog eld och när de försökte släcka genom att kväva den med en handduk tog det sig ännu värre och elden gick upp genom fläkten i fläkttrumman, berättar Glennfalk.

Om det nu inte hade varit så att Björkbacken hade varit så brandsäkrat som det är, hade kvällen sannolikt fått ett helt annat slut.
– Vid brand stryps alla fläkt- och ventilationstrummor automatiskt och alla branddörrar på anläggningen stängs. Det begränsade både branden och sedan rökskadorna, säger Micael Glennfalk.
– Det här kunde gått riktigt illa och nu är man bara oerhört glad över att ingen kom till skada. Det är ju också tur att det inte är högsäsong nu - tänk en brand som drar i gång i ett hotell fullt med barnfamiljer, säger Glennfalk.

Dock har hotellet en hel del gäster och flera av dem fick i kväll byta rum.
– Ett konferensrum och flera korridorer är brandskadade. Och då handlar det framför allt om textilier. Saneringsfirman inleder sitt jobb direkt och man räknar med att det kommer ta ett par veckor att få bort all röklukt.
– Inga rum är brand- eller rökskadade, men i de korridorer som är rökskadade finns ett tiotal rum och gästerna där har vi flyttat på, berättar Micael Glennfalk.
Utöver rökskadorna är också fläkten och tillhörande trumma sönderbrunnen samt delar av köket förstört.
En brand utbröt på måndagskvällen på Björkbackens karaktärshotell i Vimmerby.
En brand utbröt på måndagskvällen på Björkbackens karaktärshotell i Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om