Brandrisken stoppar skogsarbetet

”Avstå från att använda skog- och markberedningsmaskiner.” Vädjan kommer från länsstyrelsen och räddningstjänsterna i länet. En extrem brandrisk har lett till ett ovanligt krisläge för länets skogsarbetare.

"Vi följer SMHI:s app där vi esr varningar som vi följer" säger Johan Johnsson, områdeschef Södra i Vimmerby.
På fredagen var värdet det kritiska "5E" och därför togs beslut att inte låta entreprenörerna köra i skogen över helgen.

"Vi följer SMHI:s app där vi esr varningar som vi följer" säger Johan Johnsson, områdeschef Södra i Vimmerby. På fredagen var värdet det kritiska "5E" och därför togs beslut att inte låta entreprenörerna köra i skogen över helgen.

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby2018-06-02 08:00

Länsstyrelsen i Kalmar län har tillsammans med räddningstjänsten i samtliga kommuner gått ut med en vädjan till skogsarbetare att inte arbeta med maskiner i skogen - på obestämd tid. Syftet är att undvika gnistor från skog- och markberedningsmaskiner och som skulle kunna orsaka brand i den torra terrängen.

”Det är extremt torrt i hela länet och risken för skogsbrand är väldigt stor. För att undvika att bränder uppstår vädjar vi nu till alla att undvika användningen av skogs- och markberedningsmaskiner under dessa extrema förhållanden” uppmanade länsstyrelsen i ett pressmeddelande på torsdagen.

Mattias Larsson är tjänsteman i beredskap på Länsstyrelsen i Kalmar län. Han säger att prognosen för hur länge uppmaningen kan hålla i sig, ser ut att bli lång.

– Vi följer SMHI:s prognoser och tyvärr ser det inte ut att bli någon större mängd nederbörd de närmsta två veckorna i länet. Så risken är nog stor att det här kan bli långvarigt.

Att samtliga skogsarbetare i hela länet uppmanas att inte använda maskiner är ovanligt, säger Mattias Larsson.

Vad kan den här uppmaningen ge för effekt?

– Det här är ju en allmän vädjan om att vara extra försiktig, inte ett totalstopp. Och vi vet att de som arbetar i skogen är väl medvetna om riskerna och tänker på säkerheten.

– Man bör exempelvis fundera på om man verkligen måste köra om det är torrt? Samtidigt är vi ju medvetna om att det är företag det handlar om och står maskinerna stilla går de miste om intäkter. Det är en svår balansgång men vi manar till försiktighet.

Johan Johnsson är områdeschef på Södra i Vimmerby som samarbetar med ett 15-tal entreprenörer i Vimmerby, Hultsfred och delar av Västervik. Efter ett krismöte på fredagen beslutades att all verksamhet skulle ligga nere över helgen på grund av den höga brandrisken.

– I vårt område kommer vi inte ha någon verksamhet alls över helgen. Sedan får vi se hur vi gör nästa vecka. Vi gör alltid enskilda bedömningar från fall till fall.

Johan Johnsson säger att det är en lång kedja som drabbas vid en sådan här extremsituation.

– Det påverkar oss allihop. Våra kunder riskerar att inte kunna plantera under våren, entreprenören som kör i skogen blir drabbad, plantskolorna som får kassera plantor. På sikt drabbas ju även industrin och skogsägare.

Företagen som drabbas av uppmaningen att avstå användandet av skog- och markbearbetningsmaskiner, och därmed hindras att arbeta, får inte någon statlig ekonomisk ersättning säger Johan Johnsson.

– Jag känner inte till att det finns någon statlig kompensation, däremot betalar vi själva extra om våra entreprenörer behöver köra natt. Men i den här branschen är det så att man lever med vädret och det får man ha i beredskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om