– Vi har ett brandvärn i kommunen, det är beläget vid Locknevi. Det är en bra resurs att ha, men det är som rysk roulette. Man vet inte om någon kommer komma eller inte. Eftersom de inte har någon skyldighet till det, säger Stefan Larsson, räddningschef i Vimmerby.
I Vimmerby finns fyra brandstationer. Dessa ska vara ute fem minuter efter larm.
– Från stationerna har vi garanterad beredskap och vi vet att det kommer ut bilar vid larm.
I ett brandvärn är personer oftast inte utbildade i samma utsträckning och kan inte hjälpa till i lika stor mån som de utbildade brandmännen. Räddningsledaren är den som väger riskerna på plats och bestämmer vem som kan hjälpa till vart, de i brandvärnet får uppgifter som matchar deras förmåga. Det är även räddningsledaren som är den juridiskt skyldige om något skulle hända de enskilda vid arbetet.
– Under tiden man hjälper till är man försäkrad och får lön som vanligt. Dock kan vi inte bygga en verksamhet på endast brandvärn. Men vid till exempel skogsbränder, är de en bra resurs att ha.
– Den som vill hjälpa till kan vända sig till FRG, frivillig resursgrupp, som finns i Vimmerby sedan två år tillbaka. De finns i hela landet och hjälper till vid samhällsstörningar, inte bara bränder. Till exempel kan man hjälpa till att köra ut mat eller mediciner, hjälpa till vid transporter eller hålla avspärrningar och informera, säger Stefan Larsson, räddningschef i Vimmerby.