Långa leveranstider och höga kostnader för värmepumpar

Det finns många olika sätt att värma upp hus och hem. För den som går i tankar att installera en värmepump är det bäst att vara beredd på långa leveranstider och höga priser.

Mattias Eek, ägare av Comfort i Vimmerby, berättar om den stora skillnaden i verksamheten från förut. "Normalt sett har leveranstiden för en värmepump varit en dag. Nu är den nästan ett år", säger han.

Mattias Eek, ägare av Comfort i Vimmerby, berättar om den stora skillnaden i verksamheten från förut. "Normalt sett har leveranstiden för en värmepump varit en dag. Nu är den nästan ett år", säger han.

Foto: Montage

Vimmerby2022-10-24 06:00

Samtidigt som det finns en stor efterfrågan på värmepumpar, till stor del på grund av de höga elpriserna, är väntetiden lång för att få en installerad. De värmepumpar som återförsäljaren Comfort i Vimmerby får in nu i oktober beställdes redan i februari.

– Normalt sett har leveranstiden för en värmepump varit en dag. Nu är den nästan ett år, säger Mattias Eek, ägare av Comfort i Vimmerby.

I dagsläget har företaget flera kunder på kö, och förfrågningar på elfria värmelösningar fortsätter att hagla in. Samtidigt har det skett en stor prisökning på de varor som företaget beställer hem.

– Jag skulle gissa på att värmepumpar har ökat i pris med runt 40 procent om inte mer sedan ett och ett halvt år tillbaka, under pandemitiden. Det har skett i flera omgångar och gäller egentligen alla varor överhuvudtaget i vår bransch, säger Eek.

Han förklarar att deras leverantörer skyller de markanta prisökningarna på problem i sina inköpskanaler, att det är svårt att få tag på bland annat halvledare och att råvarupriserna har höjts.

– Prisökningarna gäller ju inte bara vår bransch. Det är dyrt att leva just nu.

Hur påverkas ditt företags omsättning av den här situationen?

– Omsättningen just nu är nog ganska oförändrad. Jag har inte märkt någon skillnad riktigt än, men det är klart att om saker och ting blir dyrare kommer det att bli högre omsättning framöver, svarar Mattias Eek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!