Bråttom till världen!

Drygt veckogamla Liam hade bråttom till världen och föddes på parkeringsfickan vid Bredshultsinfarten. - När vi kom fram trodde vi nog att vi skulle få en förlossning i baksätet på bilen, säger Ingela Schröder och Marie Hjelte från Vimmerbyambulansen, som fick agera barnmorskor vid riksvägen.

Jonny Gustafsson och Maria Larsson i Hultsfred fick en liten Liam den 4 oktober. Han hade så bråttom ut att de fick stanna bilen bara efter några minuter. Marie Hjelte och Ingela Schröder från Vimmerbyambulansen hann lagom fram till parkeringen vid Bredshult.

Jonny Gustafsson och Maria Larsson i Hultsfred fick en liten Liam den 4 oktober. Han hade så bråttom ut att de fick stanna bilen bara efter några minuter. Marie Hjelte och Ingela Schröder från Vimmerbyambulansen hann lagom fram till parkeringen vid Bredshult.

Foto:

Vimmerby2010-10-15 06:13


"Så söööt". Jo, Liam är söt. Och nöjd. Och omedveten om hur han gjorde måndagen den 4 oktober till en särskilt bra dag på jobbet för två tjejer på Vimmerbyambulansen.
De mobila jordemödrarna har åkt till nyblivna tvåbarnsföräldrarna Maria Larsson och Jonny Gustafsson i Hultsfred för att se det fina resultatet.
"Du ser lite piggare ut nu än sist vi sågs" säger ambulanssjukvårdare Marie Hjelte när hon kramar om Liams mamma i hallen.

Stort
Jobbar man inom ambulanssjukvården är det inte särskilt ovanligt att köra kvinnor till BB. Oftast hinner man fram till förlossningsavdelningen. Att barnen föds i ambulansen - eller hemma - är inte lika vanligt.
- Jag har haft "tur" och har varit med om två förlossningar på ganska kort tid, säger Marie Hjelte.
För nog är det tur att få vara med om något så storslaget som att hjälpa ett barn till världen. Särskilt i ett jobb där liv och död är tätt inpå och man ofta möter människor i tragiska och utsatta situationer.
För kollegan, ambulanssköterskan Ingela Schröder, var det här första gången hon fick vara med om hela förlossningsförloppet.
- Det är så härligt att allt gick bra och det var en fantastisk lyckokänsla när vi hörde det förlösande första skriket.
Hur ofta det blir ambulansförlossning får räknas till slumpen. Det finns arbetskamrater som jobbat i decennier och aldrig varit med om en förlossning, andra har flera barn på "meritlistan".
Med det lyckade resultatet som facit, kan de njuta av en positiv upplevelse som står i stark kontrast till mycket annat. Men samtidigt är de medvetna om att en förlossning av det här slaget inte är något som de flesta kvinnor vill vara med om.
- Att föda barn är omvälvande. Att till råga på allt föda barn på en annan plats än man tänkt sig är ännu mer omvälvande. Det är ju ingen som vill hamna på en busshållplats. Vår uppgift är att göra ett så bra jobb vi bara kan under de förutsättningar som finns - men visst får man själv lite adrenalinpåslag, säger Marie Hjelte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om