Brist på ensilage drabbar djuren

Vintern kan bli svår för rådjuren då jägarna inte har tillång till ensilage att ställa ut.

Vintern kan bli tuff för rådjuren. Brist på ensilage gör att de vilda djuren bli utan.

Vintern kan bli tuff för rådjuren. Brist på ensilage gör att de vilda djuren bli utan.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Vimmerby2018-08-22 06:00

Torkan har gjort att det råder stor brist på ensilage. Många lantbrukare kämpar med att få ihop tillräckligt för de egna djuren och har inget över att sälja. Det gör att jaktlagen i Vimmerby inte har något ensilage att ställa ut i skog och mark i vinter för att som vanligt hjälpa djuren.

– Skulle det bli en sträng vinter blir det tufft för rådjuren, menar ordförande Sven-Erik Johansson på Jägareförbundet i Vimmerby.

– De är mindre och har inte lika lätt att stampa hål i isen och äter inte lika grov föda som älgen. Även hjortar är större och kraftigare än rådjuren, av dem skulle det vara dovhjortarna som kan må lite dåligt men de är å andra sidan flockdjur så de brukar hjälpas åt att stampa upp snö och is.

Normalt sett brukar jägarna ställa ut flera ton ensilage för att stödja de mindre klövdjuren och att inte kunna göra det i år menar Sven-Erik känns olustigt.

– I år blir det inget av det, det finns inget att få tag på. Det är jobbigt men jag förstår att lantbrukarna i första hand måste tänka på sitt eget, det är bara så, har de inget kvar att sälja så har de inte. Det är svårt att säga exakt hur mycket som brukar ställas ut, det är olika för varje jaktlag, men ett antal ton i Vimmerby kommun alla fall. Det gör vi för att hjälpa djuren under vintern så att de ska ha något att äta. Det är ganska stora klövviltstammar här med rådjur, hjortar och älg. Exakta antalet vet jag inte men vi räknar med att det finns fem älgar per 100 hektar.

Skulle vintern visa sig bli kall och snörik kan jaktlagen få ge sig ut och ta fram den föda som ligger gömd.

–Vi får försöka göra andra saker för dem istället. Till exempel plöja upp och underlätta så att de kommer åt det som finns i naturen. Även kraftfoder kommer vi att ställa ut. Det finns ju viltfoder och saltpinnar tillgängligt så det brukar vi ha ute året om. Vi hoppas på en mild vinter och att det inte ska bli för mycket snö då kommer de att klara sig på egen hand.

Att de vilda djuren hittills skulle ha tagit skada av sommarens torka har Sven-Erik inte sett tecken på än.

–Det är inte något som jag hittills märkt eller hört av andra. Jag tror att de har lyckats hitta vatten. Men jaktsäsongen har inte börjat än så det är svårt att säga. Om vi kommer att skjuta lika många som vanligt beror på hur det ser ut, det får bli ett avvägande när.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!