Brister i patientsäkerheten – Vimmerbyläkare anmäld

En läkare som arbetat vid hälsocentralen i Vimmerby i flera år har tagits ur tjänst och anmält till inspektionen för vård- och omsorg, IVO för brister kopplade till patientsäkerhet.

En läkare vid Hälsocentralen i vimmerby har anmälts till IVO för bristande patientsäkerhet och tagits ur tjänst.

En läkare vid Hälsocentralen i vimmerby har anmälts till IVO för bristande patientsäkerhet och tagits ur tjänst.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby2021-04-10 07:00

Det framgår av den anmälan som Region Kalmar tidigare i veckan lämnade in till IVO och som ni kunde läsa här. Vimmerby tidning har nu tagit del av denna anmälan.

Bland annat ska han ha förväxlat patienter, glömt att skicka remisser och varit sen med att hantera avvikande provsvar. I anmälan beskrivs också oprofessionellt och bristande bemötande av både patienter och personal.

Det har även förekommit synpunkter från patienter och anhöriga efter läkarbesök om bristande vård och information från den anmälda läkarens sida.

Någon Lex Maria-anmälan har dock inte gjorts.

Utöver det beskrivs också att läkaren påvisat stora brister i att planera arbetet och haft svårt att komma i tid. Han ska också visat på brister att följa hygienrutiner som införts på grund av pandemin.

Läkaren har tidigare anmälts och kritiserats för liknande brister gentemot patientsäkerheten efter en anmälan från Östergötlands län 2013. Men eftersom läkaren vid en uppföljning 2016 ansågs fungera bra hos Region Kalmar vidtog inte IVO några ytterligare åtgärder på grund av kritiken.

Däremot bytte läkaren senare arbetsplats till Vimmerby. Där har efter hand olika brister uppdagats i hans yrkesutövning.

I och med de nu aktuella bristerna har läkaren tagits ur tjänst.

Camilla Ljungdahl som är verksamhetschef vid Hälsocentralen vill inte kommentera anmälan utan hänvisar till chefsläkare Charlotte Joborn som skrivit under IVO-anmälan mot läkaren. Vi har inte nått henne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!