Brottsoffrens dag i dag

Brottsofferjouren finns för alla som utsatts för - eller påverkats av - brott. Men långt ifrån alla vet att organisationen finns.
- Vi behöver synas mer, för allmänheten behöver oss, säger Britta Sterneland, ordförande i Brottsofferjouren Vimmerby, Hultsfred, Västervik.
Ett problem är att direktförmedlingen från polisen minskat.
- Vårt samarbete med polisen är fantastiskt bra, men just förmedlingen fungerar inte som man skulle kunna önska, säger Karin Andrae Bittner, ledamot i styrelsen.

Många kan behöva stöd efter ett inbrott. Men inget brott är för litet, eller för stort, för stödpersonerna i Brottsofferjourerna. Foto: TT Bild

Många kan behöva stöd efter ett inbrott. Men inget brott är för litet, eller för stort, för stödpersonerna i Brottsofferjourerna. Foto: TT Bild

Foto:

Vimmerby2018-02-22 11:00

Idag uppmärksammas Internationella Brottsofferdagen på olika platser. För många är det en chockartad upplevelse att utsättas för brott, även om det handlar om något som för andra kanske inte verkar så allvarligt.

- Människor är olika. En del klarar att ta sig vidare förhållandevis bra även efter grova brott, andra kan bli väldigt skärrade och skakade av mindre brott, säger Britta Sterneland, ordförande i Brottsofferjouren i Vimmerby, Hultsfred, Västervik.

Brottsofferjourerna i landet jämför varje år hur många brottsoffer som kommer till dem med antalet polisanmälningar. En granskning visar att 13 000 brottsutsatta, vittnen och anhöriga gått miste om stöd från Brottsofferjouren de senaste två åren och Brottsofferjourens generalsekreterare Eva Larsson slog nyligen larm om att man sett en kraftig minskning efter polisens omorganisation.

- Vi ser ju en stor minskning sedan det har blivit en polismyndighet, det har blivit en kaos. Och vi ser ju också att det är färre poliser som jobbar med brottsofferförmedlingen, säger hon till Ekot.

Samarbetet med polisen är både viktigt och fungerar lokalt väldigt bra, poängterar Kicki Henningsson, halvtidsanställd assistent med placering i Hultsfred.

- Men problemet är att polisen inte förmedlar vidare i samma omfattning som tidigare. Vi önskar att frågan ställdes som en självklar del i anmälningsrutinerna, säger Karin Andrae Bittner.

Karin Andrae Bittner, som själv jobbat som polis i 34 år, har sett vilken skillnad Brottsofferjouren gör.

- Innan BOJ fanns hände det ganska ofta att jag ställde mig frågan "vem hjälper den här människan jag gjort utredning om?" Man kunde känna sig ganska otillräcklig, lite som en lärare som har svårt att dra gränsen för vad som är mitt jobb och vad som är socialt arbete.

Jouren kan ge råd och stöd till brottsoffer, som på något sätt blivit utsatta för brott och erbjuder också vittnesstöd i tingsrätten.

- Det många inte vet är att man inte behöver ha gjort en polisanmälan. Vi har ingen värdering i vad som räknas som brottsoffer. Det kan också vara anhöriga till brottsoffer - eller anhöriga till gärningsmannen som behöver vår hjälp, säger Kicki Henningsson.

Många gånger räcker det med ett enda samtal, ibland behöver personerna lotsas vidare. Föreningen har en handfull aktiva stödpersoner, som arbetar ideellt med olika brottsofferkontakter. Under 2016 hade man 461 kontakter med samtal eller träffar.

- Förra året hade vi 312 ärenden från polisen, varav ett 50-tal behövde mer än en kontakt samt 25-30 samtal och besök på kansliet. Det är vanligt med frågor kring skadestånd och praktiska råd, och det är också viktigt att få veta vad som förväntas av en i samband med en rättegång. Viktigast av allt är att få prata med någon som lyssnar.

- Inget brott är för litet, inget är för stort för oss. Det handlar om vad du tycker är ett brott. En sten mot ett fönster kan vara en stor grej det också, säger Kicki Henningsson.

Internationella Brottsofferdagen

Internationella Brottsofferdagen är instiftad av Brottsoffermyndigheten och infaller varje år den 22 februari. Dagen uppmärksammas av Brottsoffermyndigheten och en rad ideella organisationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om