Budget 2021: "Vi kommer säkert att se neddragningar"

"Vi har kniven på strupen nu." säger Jacob Käll (C) om den borgerliga majoritetens budget där effektiviseringar är en viktig aspekt.

Ola Gustafsson, Jacob Käll, Marie Nicholson och Lars Sandberg

Ola Gustafsson, Jacob Käll, Marie Nicholson och Lars Sandberg

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-10-05 11:59

Majoriteten bestående av Kristdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet vill lägga fokus på uppföljning och analys, budgetdisciplin och effektiviseringar i budgetarbetet. 

– Vi vet att kommuners ekonomi kommer inte bli bättre framöver, snarare ser det ut som att det kan bli sämre så det kan bli tuffa tag framöver, säger Käll.

Förändringen av rambudgeten innebär att socialnämnden får ökade medel på 18 miljoner kronor. 

– Det här är inte till några nya satsningar utan det här ska täcka den verksamhet som vi har idag, som tidigare budgetar inte har räckt till. Sen betyder inte det att vi inte ska fortsätta jobba med effektiviseringar och så, vi har redan startat ett gediget arbete med just ändrade arbetssätt och så vidare och det kommer att fortsätta, säger Lars Sandberg (C), socialnämndens ordförande. 

– De här effektiviseringarna som socialnämnden behöver göra kommer att gälla alla verksamheter inom kommunen, oavsett om de håller budget eller inte. Det här är ett arbete som kommer pågå under flera år, det är inte bara 2021. Alla kommer behöva hjälpa till och vi kommer säkert att se neddragningar inom en del områden, säger Marie Nicholson (M).

Kan ni ge exempel på vad för nedskärningar det rör sig om?

– Nej det kan vi inte. Vi har inte det klart för oss utan det handlar om uppföljning och analys, det är där vi tittar på om vi ligger i rätt kostnadsläge, kan vi göra det på ett bättre sätt. Men att alla behöver hjälpas åt för att vi ska kunna nå en hälsosam budget, det är vårt mål, därför är det inte bara socialnämnden som behöver dra ner utan alla kommer behöva se över hur man arbetar, säger Nicholson. 

Drygt 13 miljoner av förändringen i rambudgeten kommer från stadsbidrag, 10 miljoner kommer från att man väljer att sänka resultatmålet från två procent till en procent. 

– Vi är inte ensamma om i landet att ha ett resultatmål på en procent utan det finns fler kommuner som har det. På lång sikt är det inte tillfredsställande naturligtvis, utan då måste vi försöka komma tillbaka till åtminstone två procent. Därför har vi sagt att planen är att vi ska höja resultatmålet med minst 0,25 procentenheter varje år från och med 2022 så att vi kan återställa det, säger Ola Gustafsson (KD).

Ska man tolka det här som att svångremmen dras åt nu?

– Ja, det tycker jag, säger Nicholson.

"Målet är att vi ska ha en mer stabil ekonomi där vi faktiskt klarar av att leverera hög service till låg kostnad." säger Marie Nicholson (M).
"Målet är att vi ska ha en mer stabil ekonomi där vi faktiskt klarar av att leverera hög service till låg kostnad." säger Marie Nicholson (M).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!