"Budgeten ett stort mörker"

Socialnämndens ekonomi fortsätter att rasa. Värre blir bara ännu värre. Prognosen som i mars pekade på ett minus på 24 miljoner för 2013 visar 28 miljoner minus i april. Bara placeringar av barn och unga ligger på nära 22 miljoner minus.

Vimmerby2013-05-18 04:06

Men några nya åtgärder beslutar nämnden inte om den här gången.
- Budgeten är ett riktigt mörker, värre än någonsin. Men vi vill låta de åtgärder vi har beslutat om få verka och ge effekt innan vi tar till ytterligare åtgärder, säger Elisabeth Lago Nilsson, KD, ordförande i socialnämnden.

Hela årstiden slut nu
I årets budget har nämnden räknat med 875 vårddygn för ungdomar på HVB-hem för hela året. Det har redan gått åt 887! Bara i april krävdes 240 vårddygn. Det är lika med åtta ungdomar på heltid.
Utöver det finns de som är placerade i familjehem. Där gick det åt 690 vårddygn i april. Det är 13 placeringar. I båda fallen är det klart fler placeringar än i fjol.
Flera orsaker
- Vi ser flera orsaker, dels att vi tagit bort de förebyggande insatserna i kommunen, dels att det flyttat in familjer med problem. Men också att det är en hård social press och mycket psykisk ohälsa  i samhället. Det är komplexa problembilder i varje enskilt fall, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om