Budgeten för skolmaten spricker

Höga priser på livsmedel innebär inte bara en utmaning för privathushåll, utan även i skolmatens värld. I Vimmerby kommun räknar man med att budgeten kommer att överskridas med ett miljonbelopp.

Sofia Andersson är Kost- och lokalvårdschef i Vimmerby kommun. Hon, tillsammans med sina medarbetare, jobbar alltid för att skolmaten ska ha bred variation. I år är det särskilt tufft att hålla budgeten i det arbetet.

Sofia Andersson är Kost- och lokalvårdschef i Vimmerby kommun. Hon, tillsammans med sina medarbetare, jobbar alltid för att skolmaten ska ha bred variation. I år är det särskilt tufft att hålla budgeten i det arbetet.

Foto: Daniel Söderqvist

Vimmerby2023-08-23 05:30

Sofia Andersson är kost- och lokalvårdschef i kommunen. Hon berättar att de i år jobbar med planeringen av matsedlar på samma sätt som de alltid gjort, men ser över inköp och prisjusteringar på grund av de höga livsmedelspriserna. Vissa ändringar görs i recepten när särskilda varor går upp eller ner i pris, även om målet alltid är att variera den mat som serveras. Prisjusteringar görs fyra gånger om året och det är främst utifrån dem som recepten kan ändras. 

– Det kan till exempel vara en viss fisksort som vi måste byta ut, fast vi måste alltid följa de avtal för varuinköpen vi har. Vi är inte fria att välja precis vad vi vill, säger Andersson.

När det gäller frukt och grönt är det veckopriser som styr.

– Där måste vi verkligen titta på utvecklingen och välja efter säsong. Vi kanske kommer jobba mer med den biten framåt.

Håller budgeten för skolmaten i år?

– Nej, det blir tufft för oss att göra det. Vi tror att vi kommer att överskrida vår budget.

Med hur mycket?

– Det kan röra sig uppemot 1,5 miljon kronor.

Jobbar ni särskilt mycket med att förhindra matsvinn i detta läge?

– Det är en fråga som vi alltid har med oss, som våra medarbetare jobbar med hela tiden.

Andersson berättar att de mindre skolorna och förskolorna inte har lika mycket matsvinn från matgästerna som de större. När det gäller svinnet från köket ska personalen jobba aktivt med att ställa fram mat efter behov.

– Mat som varit framme i våra serveringslinjer får vi inte spara.

Priset på frukt och grönt varierar från vecka till vecka.
Priset på frukt och grönt varierar från vecka till vecka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!