BUN går back med sex (!) miljoner: "Det är ungefär vad vi sagt hela tiden"

Det preliminära bokslutet för 2016 visar ett underskott på nära 6 miljoner för barn- och utbildningsnämnden.
- Det är ungefär vad vi sagt hela tiden, så det är ingen överraskning. Vi har haft koll och visste redan tidigt att vi skulle gå back, säger Peter Karlsson (C) oppositionssamordnare i nämnden.
Men budgetåret 2017 ska bli bättre.

Det preliminära bokslutet för 2016 visar på ett underskott på nära 6 miljoner för barn- och utbildningsnämnden. Foto: TT

Det preliminära bokslutet för 2016 visar på ett underskott på nära 6 miljoner för barn- och utbildningsnämnden. Foto: TT

Foto:

Vimmerby2017-01-26 15:30

Det preliminära helårsbokslutet för BUN landar på ett underskott på 5,9 miljoner, något bättre än delårsbokslutet som visade ett minus på 6,3 miljoner.

Efter att socialnämnden överlåtit 2,5 miljoner kronor av sitt extraanslag har man klarat elevökningen och hyror utan några bantningar av tjänster.

- Vi hoppas att få en halv miljon till och kommer kanske att landa på 5, 5 miljoner, säger Kjell Alexandersson (M), vice ordförande i nämnden.

Det är framförallt förskolans verksamhet som sticker ut, med ett preliminärt underskott på 4,6 miljoner kronor.

- Det handlar om lokalkostnader vi inte fått täckning för och den stora volymökningen i förskolan. Särskolans kostnader har också ökat i och med en kraftig ökning av elever, säger Lis Astrid Andersson (S), ordförande i nämnden.

Det ser dock ljusare ut under 2017.

- Vi får ett tillskott för 2017 och hoppas att vi kan hålla vår budget. Det ser klart bättre ut, men det som oroar är förskolan. Att vi har fler barn i förskolan är ju i sig inget negativt. Inte heller att det är fler föräldrar som jobbar och kommunen får fler som betalar skatt, då kan vi satsa mer på skolan. Men det kostar och vi måste få ta del av kommunkassan, säger Peter Karlsson.

- Man kan heller inte sticka under stol med att grundskolan har sitt att fajtas med. Vi ligger bland de billigaste kostnaderna för grundskolan i Sverige och vet att man har urgamla läromedel och att IT-sidan behöver ett tillskott. Men det är förskolan som oroar i första hand, säger Lis Astrid Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om