BUN tittar på effektivisering: "Valt ut några områden"

Underskottet för barn- och utbildningsnämnden har minskat ytterligare. Samtidigt har en lång lista med förslag på hur verksamheter kan effektiviseras lämnats in.

Ordförande i barn- och utbildningsnämnden Peter Karlsson (C), ser det som positivt att man lyckats minska underskottet under året. Men effektiviseringar kommer krävas för att få bort hela underskottet.

Ordförande i barn- och utbildningsnämnden Peter Karlsson (C), ser det som positivt att man lyckats minska underskottet under året. Men effektiviseringar kommer krävas för att få bort hela underskottet.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-12-10 09:30

– Det ser en miljon bättre ut än vad det gjorde på förra prognosen. En del av det beror på att vi har fått statliga pengar för sjukskrivningar i de här pandemitiderna, säger Peter Karlsson (C), ordförande, och fortsätter: 

– Det är positivt att vi nu är nere på 5,8 istället för 6,8 miljoner som det var förut. Vi hade över tio miljoner när vi hade första uppföljningen i januari-februari, så vi har gjort ett bra arbete under året.

Men trots allt så ligger nämnden back.

– Gör vi ingenting så kommer vi göra det nästa år också, så vi måste försöka hitta de här pengarna någonstans, säger Karlsson.

Förvaltningen har fått i uppdrag att titta på möjliga effektiviseringar. En lista med olika förslag har nu presenterats enligt Karlsson.

– Den här listan innehöll allt från både stora och små besparingar. Men det handlar ju inte om några skol- eller förskole-nedläggningar, det är inte på tapeten.Vi har valt ut några områden som vi ska titta närmare på och få konsekvensbeskrivning på. 

Kan du säga vilka områden det rör sig om?

– Jag vill inte gå ut med några nu. Vi vill gärna veta vad som skulle hända om vi gör en specifik besparing, innan jag går ut och säger vad det är vi ska spara på.

Konsekvensanalyser kommer att genomföras och det är först i vår som något konkret kommer presenteras.

– Det handlar inte bara om att ta bort verksamheter utan det handlar om att samordna och kunna effektivisera på olika sätt, avslutar Karlsson. 
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!