Busstrafiken minskar - "Vi har ett pussel nu"

Linje- och skoltrafiken är en viktig del av Nilsbuss verksamhet och den har rullat på som vanligt under corona-krisen. Men snart väntar sommarlov.

Sommarlovet innebär att trafiken går ner ännu mer för Nilsbuss som kör mycket linjetrafik och skoltrafik enligt Anders Fransson.

Sommarlovet innebär att trafiken går ner ännu mer för Nilsbuss som kör mycket linjetrafik och skoltrafik enligt Anders Fransson.

Foto: Jimmy Karlsson/arkiv

Vimmerby2020-05-26 20:30

Corona-utbrottet har lett till stora problem för företag inom resebranschen.

– Hela resebiten är ju nedlagd om man säger, den som har hand om arrangerade resor, katalogresor och sådant i Kalmar och Kronobergs län är helt nedlagt. Fordon och sådant är avställt. All beställningstrafik är också nedlagd, det är helt stilla också, säger Anders Fransson, VD för Nilsbuss. 

Nedgången inom resebranschen har gjort att företaget har permitterat fyra anställda som jobbar med att producera resor. En person har blivit uppsagd.

På buss-sidan har verksamheten rullat på, tack vare linjetrafik och skoltrafik som företaget kör i stora delar av Småland. 

Hur påverkas ni av att det snart blir sommarlov?

– Ja, vi kommer gå ner ännu mer. All skoltrafik går ju ner och även linjetrafiken går ju ner. Men det går ju ner som vanligt, det är inget ovanligt för oss. Men vi har ju inte lika mycket jobb till våra chaufförer naturligtvis. Vi har ett pussel nu för att se om vi kan få ihop det eller om det behövs eventuellt permitteras chaufförer, säger Fransson. 

Ekonomiskt håller sig företaget flytande än så länge, mycket tack vare att man har flera ben att stå på inom koncernen.

– Vi har ju inte bara bussbolaget, utan det är en ju bara en del, säger han.

Ett besked om ett friare resande inom Sverige skulle vara positivt menar Anders Fransson.

– Då skulle vi kunna få igång resorna runtom i Sverige och det är ju en stor del bara det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!