Butik som går mot strömmen

Matbutikerna försvinner från landsbygden och småorterna. Inte så konstigt, tycker Jan Wohlfart, som tog över familjens livsmedelsbutik i Gullringen för 40 år sedan.- Det är svårare att få lönsamhet. Folkmängden har minskat och alla satsningar kommunen gör sker inne i stan.Men han har inga planer på att slänga in handduken. Och Joakim Thorn, nybliven Ica-handlare i Storebro, är rentav optimistisk inför framtiden.

Vimmerby2013-09-25 06:29


Flera färska rapporter visar på tuffa tider för lanthandeln och mindre livsmedelsbutiker på landsbygden. Antalet mataffärer i glesbygdsområdena har minskat med en tredjedel sedan mitten av 1990-talet, enligt myndigheten Tillväxtanalys. I en undersökning som organisationen Hela Sverige ska leva har gjort har 300 handlare svarat på frågor om framtidstro. Många är osäkra på om deras affär finns kvar om fem år. Hittills i år har 100 butiker i Sverige slagit igen. Av de 800 butiker som finns kvar står varannan och väger mellan konkurs eller att slå igen.
Jan Wohlfart, som driver Ica Nära Wohlfarts Varuhandel i Gullringen, tog över affären 1973, som hans farfarsfar Harry Leander Johansson startade 1879. Under de 40 år som gått har förändringarna varit påtagliga.
-Det är ju ett helt annat underlag. Det var mer folk i Gullringen med omnejd på den tiden, nästan 1 000 invånare. Idag är det väl nere på 650. Man ska heller inte glömma att när kommunen konsekvent lägger alla satsningar inne i centralorten, så påverkar det oss som försöker överleva utanför Vimmerby. Idag finns det ingen kommunal verksamhet att tala om i Gullringen, den service som finns är det föreningslivet som sköter.
Många företag har också försvunnit från orten.
-Idag är det ju bara Skanska kvar, och det gör det ju lite sårbart. Jag förstår att det finns många handlare som inte ser någon framtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om