Butik tappar kommunala inköp

Kommunen gör en samlad upphandling för hemtjänstena varuinköp som innebär att alla inköp ska göras i två butiker i centralorten. Flera butiker på landsbygden kommer därmed att mista en del av sin försäljning.

Handlaren i Rumskulla, Torbjörn Modig, är en av de som reagerar mot kommunens upphandling som innebär att kommunens entreprenör gör alla inköp i två butiker i centralorten.

Handlaren i Rumskulla, Torbjörn Modig, är en av de som reagerar mot kommunens upphandling som innebär att kommunens entreprenör gör alla inköp i två butiker i centralorten.

Foto:

Vimmerby2010-03-17 07:14


- Vi har det tufft nog som det är, jag blir besviken över att kommunen motarbetar oss och tar bort hemtjänstens inköp hos oss, säger Torbjörn Modig som driver lanthandeln i Rumskulla.
- Syftet med upphandlingen är att hemtjänstpersonalen inte ska stå och köa i matbutiker, vilket varit fallet innan, säger Elisabeth Lago Nilsson, kd, ordförande i omsorgsnämnden när hon kommenterar upphandlingen.
Omsorgsnämnden har gjort en upphandling och lägger nu ut inköpen och distributionen av varor till de som har biståndsbeslut för den servicen.

Undantag
Två anbud kom in och enligt nämndens beslut blir det Samhall som kommer att göra inköpen och köra hem varorna till var och en av de gamla, både i tätorten och på landsbygden, med ett par undantag.
- Det här gäller inte de områden där kommunen ger stöd till lanthandlare som har hemsändning av varor, säger Elisabeth Lago Nilsson.
I fjol var det i huvudsak tre handlare som använde sig av det kommunala stödet för hemsändning av varor, Frödinge, Storebro och Tuna. Totalt gjordes det 2 166 hemsändningar under året. För det betalas det ut ett bidrag på sammanlagt 259 920 kronor. Hälften av de pengarna får kommunen från statliga Tillväxtverket.
- Den servicen ska förbli orörd, säger Elisabeth Lago Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om