Butiken har öppnat "När värmen kom smällde det till"

Den obemannade butiken vid Nossen har varit öppen sedan i början av juni. "Det går bättre och bättre" säger butikschef Fredrik Nilsson.

"Vi har stor varuleverans två gånger i veckan. Sedan får vi färska bröd och jordgubbar varje dag så man har daglig tillsyn." säger butikschef Fredrik Nilsson.

"Vi har stor varuleverans två gånger i veckan. Sedan får vi färska bröd och jordgubbar varje dag så man har daglig tillsyn." säger butikschef Fredrik Nilsson.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2021-07-02 06:05

För Fredrik Nilsson är det inte något nytt att starta upp en obemannad livsmedelsaffär. Han var tidigare butikschef för Lifvs-butiken i Vena som stängdes ner på grund av en omorganisation. Att få börja om på ny kula vid Nossen ser han som positivt. 

– Det har varit kul att få möjligheten att satsa vidare. Vi smygstartade i två veckor då vi inte annonserade någonstans så att vi fick se att allting fungerade. Sedan när värmen kom smällde det till. Sallader, baguetter, dricka och glass är det som efterfrågats mest hittills. 

Vad har det varit för utmaningar?

– Nu i början gäller det att hitta rätt sortiment. Se vad folk vill ha. De som bor häromkring ska känna att det är en trevlig butik att komma till och som kan erbjuda ett annat sortiment än de traditionella livsmedelsbutikerna. En annan utmaning är att hitta rätt utformning på butiken, det tar alltid lite tid men det är också det som är kul, att få göra allt från start.

undefined
"Första steget är att kunden öppnar dörren med bank-id" berättar Fredrik Nilsson.

Butiken som ägs av Hampus Thorstensson och Elisabeth Wolmeryd på Vimmerby Camping är öppen dygnet runt. För att förhindra stölder öppnas dörren med hjälp av personligt bank-id, lokalen är sedan utrustad med kameror och direktlarm. Betalning för varor görs vid en betalstation. 

– Det tar en stund att ändra folks handlingsbeteende men jag tror ändå att de flesta har hört talas om konceptet och betalstationen är rätt enkel. Det är som att handla på Ikea, där man skannar av själv, menar Fredrik Nilsson och fortsätter;

– Hittills har det inte varit några större problem. Det har hänt att någon misslyckats med sin betalning men då har de själva kommit tillbaka senare när de märkt att pengarna inte dragits från kortet. Folk vill vara ärliga.

undefined
24food Nossenlivs ligger vid Vimmerby Camping.

Vad hoppas du på framåt?

– Framförallt på fint väder för då sköter det sig själv på ett helt annat sätt. Då kommer folk för att köpa lunch, dricka och glass. Sedan hoppas jag även på att de som bor häromkring åretrunt hittar till butiken och inte bara campinggästerna.

Redan i slutet av sommaren påbörjas sedan nästa utmaning. Då ska den nya obemannade butiken i Vena börja komma på plats. 

– Den förra butiken i Vena fick ett väldigt abrupt slut fast att den gick bra. De som bor i Vena var väldigt duktiga på att handla i den och det känns roligt att de ska få tillbaka en butik. Målet är att vi ska kunna öppna där i början av september. 

undefined
På samma plats som Lifvsbutiken låg, kommer det i slutet av sommaren byggas en ny obemannad butik i Vena. "Det känns roligt att få göra det för Venaborna" säger Fredrik Nilsson.
Fredrik Nilsson tycker att det är spännande att få starta en butik från grunden.
Fredrik Nilsson tycker att det är spännande att få starta en butik från grunden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!