Butiker och gym kollas: "Nästan glada att vi kommer"

Länsstyrelsen möts av glada miner när de gör tillsyn hos butiker och träningsanläggningar i Vimmerby och Hultsfred utifrån pandemilagens bestämmelser. "Generellt så är de flesta väldigt duktiga, det är över förväntan."

"Nu har vi betat av så vi fått en bild över hur det ser ut. Nu ska vi försöka rikta det till där behovet finns. Vi får in en del klagomål och då åker vi dit." berättar Maria Almstedt om hur tillsynen kommer fortsätta i länet.

"Nu har vi betat av så vi fått en bild över hur det ser ut. Nu ska vi försöka rikta det till där behovet finns. Vi får in en del klagomål och då åker vi dit." berättar Maria Almstedt om hur tillsynen kommer fortsätta i länet.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2021-02-17 07:00

Det säger Maria Almstedt som vanligtvis jobbar som miljöhandläggare på länsstyrelsen i Kalmar, men som nu fått axla rollen som tillsynshandläggare enligt pandemilagen. 

– Jag ska vara helt ärlig och säga att vissa vill verkligen visa, för de har ju gått in för det här när lagstiftningen kom, så de är rent krasst nästan glada att vi kommer och tittar. Verksamhetsutövare vill visa att de tar det här på allvar. 

undefined
"Träningslokaler är generellt duktiga." säger Maria Almstedt som under förra veckan besökte träningsanläggningar och butiker i Vimmerby och Hultsfred.

Det var under förra veckan som länsstyrelsens personal gjorde tillsyn hos cirka tio verksamheter i Vimmerby och Hultsfreds kommuner. Ytterligare fem fick besök och fick information, men inga tillsynsärenden gjordes hos dessa fem. 

– Lagen säger att det ska finnas skyltar med information om hur man minskar smittspridningen, det ska finnas skyltar med maxantalet som räknas utifrån ytan, sen ska man tänka lite på ut- och ingången och att det inte finns återvändsgränder, berättar Maria Almstedt.

Enligt Almstedt så rör det sig oftast inte om några stora brister som behöver åtgärdas hos verksamheterna, utan snarare handlar det om mindre förbättringsåtgärder. Däremot får hon signaler om att vanliga människor som besöker butikerna ibland brister i sitt ansvar för att minska smittspridningen.

– Det som brister ibland är varje människas egna ansvar, att folk som är där inte läser skyltarna och gör som det står. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!