Möjligheten till matdistribution upphör sista mars 2025. Övergången till färdiga rätter – kylda och frysta – från butik väcker känslor. Det märks inte minst i kommentarsfältet på Facebook efter att vi publicerat artiklar om Inga-Lisa Adolfsson, 97, som inte vill ha frysta färdigrätter och svar från socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).
För den som bor i Vimmerby stad – och har beslut om tjänsten inköp från kommunen – är det en upphandlad butik som kommunen har avtal med, Tempo.
– Alla är ju inte tvungna att handla här, de kan handla var de vill. Men vill de utnyttja tjänsten med hemleverans är det ju så, säger Tempohandlaren Björn Johansson, som ser möjligheter i omställningen:
– Naturligtvis gör jag det. Vi ska utöka sortimentet.
Tankar i den vägen fanns sedan tidigare.
– Men nu blir det mer aktuellt, och vi skyndar på så vi har mer att erbjuda. Vi kan erbjuda kyld mat idag, de behöver inte äta fryst. Det är bara att skriva vad de vill ha när de gör sina inköp men det är ingen större efterfrågan.
Det kan bero på flera saker, tror Björn Johansson.
– Kanske har det inte riktigt nått ut att det finns kyld mat, eller så är det en kostnadsfråga. Kylda rätter kostar betydligt mer, så det är klart det blir lite skillnad.
De som idag har matdistribution och handlar i butik på landsbygden kommer fortsättningsvis att få beställa sina färdigrätter när man handlar sina övriga matvaror. Ica Nära i Frödinge har idag utkörningar till cirka 15 hushåll i Frödingeområdet. Hans Bergman, butiksansvarig, hoppas det kan bli fler.
– En ökning kan ge bra snurr på varorna och ökad ekonomisk stabilitet. Det är rätt värdefullt för oss.
Han tror precis som Björn Johansson att priset kan styra i valet mellan frysta och kylda färdigrätter.
– Vi har kylda också, men de ligger ju på nästan det dubbla i pris. Utmaningen är att det är kort datum och dyrare i inköp för oss, så det kan bli mycket pengar att ligga ute med om det inte blir någon större åtgång. Men vi är beredda att ta hem det som behövs när efterfrågan drar igång.
I Frödinge har man förberett sig genom att utöka med fler frysrätter.
– Vi vet inte riktigt hur det kommer att falla ut när kommunens matdistribution försvinner. Skulle det visa sig att efterfrågan ökar får vi fixa en frys bakom butiksytan, vi är ju en liten butik och frysen i butik är inte större än den är. Men vi ska kunna leverera allt de vill ha.
På Tempo är planen att ta hem kyld mat från grossist och sedan portionera i butik.
– Vi köper och gör själva portioner. Det gör att vi kommer ner betydligt i pris, och kan anpassa portionsstorleken. Det är ju en balans, många tycker att det kommunen levererat är lite för stora portioner, så de har använt dem i två dagar, men då kanske det blir lite för lite mat, egentligen, säger Björn Johansson.
Hur kommer utbudet att förändras hos er?
– Idag har vi jättemycket fryst mat och ett antal kylda rätter i disk plus vårt eget, kanske 15 kylda rätter. Framöver kommer vi att kunna erbjuda mer, det blir fler lunchrätter att varva med och kanske får vi också skicka ut listor, så att folk ser vad som finns.
För butikerna kan det nya kundunderlaget betyda en hel del.
– Vi är klart positiva om det är så att det ökar efterfrågan på både färska varor, färska maträtter och frysta. Vi har redan nu börjat förbereda oss för att visa att det finns ett utbud i alla fall, säger Hans Bergman.