Så tänker butikerna kring färdigrätterna

När kommunen slutar med matdistribution till äldre ställs högre krav på butikernas utbud av färdigrätter. Men det kan också bli ett lyft.
– Det här har vi tänkt på ett tag, men nu kommer vi att skynda på så vi har mer att erbjuda kunderna, säger Björn Johansson, som driver Tempo i Vimmerby.

Nicklas Mohlin, anställd på Tempo i Vimmerby, plockar bland butikens egna färdigrätter, där det finns en handfull att välja på.

Nicklas Mohlin, anställd på Tempo i Vimmerby, plockar bland butikens egna färdigrätter, där det finns en handfull att välja på.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2025-02-03 20:30

Möjligheten till matdistribution upphör sista mars 2025. Övergången till färdiga rätter – kylda och frysta – från butik väcker känslor. Det märks inte minst i kommentarsfältet på Facebook efter att vi publicerat artiklar om Inga-Lisa Adolfsson, 97, som inte vill ha frysta färdigrätter och svar från socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

undefined
Björn Johansson, som driver Tempo i Vimmerby tror att efterfrågan på kyld mat kommer att öka. "Vi ska utöka sortimentet och portionerar själva för att dra ner priset".

För den som bor i Vimmerby stad – och har beslut om tjänsten inköp från kommunen – är det en upphandlad butik som kommunen har avtal med, Tempo.

– Alla är ju inte tvungna att handla här, de kan handla var de vill. Men vill de utnyttja tjänsten med hemleverans är det ju så, säger Tempohandlaren Björn Johansson, som ser möjligheter i omställningen:

– Naturligtvis gör jag det. Vi ska utöka sortimentet.

Tankar i den vägen fanns sedan tidigare. 

– Men nu blir det mer aktuellt, och vi skyndar på så vi har mer att erbjuda. Vi kan erbjuda kyld mat idag, de behöver inte äta fryst. Det är bara att skriva vad de vill ha när de gör sina inköp men det är ingen större efterfrågan.

undefined
De kylda färdigrätterna är dyrare än fryst mat, det kan vara en orsak till att intresset än så länge inte varit så stort, tror Björn Johansson.

Det kan bero på flera saker, tror Björn Johansson.

– Kanske har det inte riktigt nått ut att det finns kyld mat, eller så är det en kostnadsfråga. Kylda rätter kostar betydligt mer, så det är klart det blir lite skillnad. 

De som idag har matdistribution och handlar i butik på landsbygden kommer fortsättningsvis att få beställa sina färdigrätter när man handlar sina övriga matvaror. Ica Nära i Frödinge har idag utkörningar till cirka 15 hushåll i Frödingeområdet. Hans Bergman, butiksansvarig, hoppas det kan bli fler.

– En ökning kan ge bra snurr på varorna och ökad ekonomisk stabilitet. Det är rätt värdefullt för oss.

undefined
Ica-butiken i Frödinge har idag utkörning till 15 personer. Det kan bli fler, hoppas butiksansvarige Hans Bergman.

Han tror precis som Björn Johansson att priset kan styra i valet mellan frysta och kylda färdigrätter.

– Vi har kylda också, men de ligger ju på nästan det dubbla i pris. Utmaningen är att det är kort datum och dyrare i inköp för oss, så det kan bli mycket pengar att ligga ute med om det inte blir någon större åtgång. Men vi är beredda att ta hem det som behövs när efterfrågan drar igång.

I Frödinge har man förberett sig genom att utöka med fler frysrätter.

– Vi vet inte riktigt hur det kommer att falla ut när kommunens matdistribution försvinner. Skulle det visa sig att efterfrågan ökar får vi fixa en frys bakom butiksytan, vi är ju en liten butik och frysen i butik är inte större än den är. Men vi ska kunna leverera allt de vill ha.

På Tempo är planen att ta hem kyld mat från grossist och sedan portionera i butik.

– Vi köper och gör själva portioner. Det gör att vi kommer ner betydligt i pris, och kan anpassa portionsstorleken. Det är ju en balans, många tycker att det kommunen levererat är lite för stora portioner, så de har använt dem i två dagar, men då kanske det blir lite för lite mat, egentligen, säger Björn Johansson.

undefined
Nicklas Mohlin, anställd på Tempo i Vimmerby, plockar bland butikens egna färdigrätter, där det finns en handfull att välja på.

Hur kommer utbudet att förändras hos er?

– Idag har vi jättemycket fryst mat och ett antal kylda rätter i disk plus vårt eget, kanske 15 kylda rätter. Framöver kommer vi att kunna erbjuda mer, det blir fler lunchrätter att varva med och kanske får vi också skicka ut listor, så att folk ser vad som finns.

För butikerna kan det nya kundunderlaget betyda en hel del.

– Vi är klart positiva om det är så att det ökar efterfrågan på både färska varor, färska maträtter och frysta. Vi har redan nu börjat förbereda oss för att visa att det finns ett utbud i alla fall, säger Hans Bergman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!