Hjärtattacken tvingade butiksägaren att sänka tempot

I december drabbades Mike Pinar av en hjärtattack på väg hem från en affärsresa. Efter det drog han ned på tempot och kör La Plaza oförändrat i år. Men till nästa säsong finns nya planer.

Årets säsong pågår fram till augusti. Sedan är planen att Mike Pinar ska bygga ett kök i godisbutikens lager i källaren och ha servering i det som i dag är godisbutiken.

Årets säsong pågår fram till augusti. Sedan är planen att Mike Pinar ska bygga ett kök i godisbutikens lager i källaren och ha servering i det som i dag är godisbutiken.

Foto: Anders J Andersson

Vimmerby2023-05-20 08:00

Hjärtattacken kom lika plötsligt som oväntat. Mike Pinar var på väg hem till Vimmerby från en affärsresa i Turkiet strax innan jul och nyår.

– Resan var stressig som vanligt. Jag kände av lite huvudvärk, det var så det började, berättar han.

När han kom hem så hade han ont i armen, huvudet och nacken.

– Jag fick ett anfall vid sex-tiden på kvällen som satt kvar i en timme. Efter tre dagar var det en period som var längre, den varade i tre timmar. Det var då det var som hårdast, jag kunde knappt stå på benen.

Han säger att med sin bakgrund från restaurangbranschen är han van vid att det gör ont och att man inte bryr sig. Men attackerna hängde kvar ett par dagar till.

– Men så tänkte jag att nu börjar det bli mildare men då sa min sambo att nu åker vi in.

På sjukhuset togs EKG och en massa prover. De konstaterade att det handlade om en hjärtattack och en blockerad artär fick vidgas. Nu äter han sex olika mediciner varje dag.

– Jag som inte ens käkat Alvedon tidigare, säger han. 

Har hjärtattacken förändrat din syn på livet?

– Ja, definitivt. Jag tänker inte på vad jag äter men har alltid tänkt på hur jag mår, förklarar han och berättar att han dragit ned på tempot nu.

Mike Pinar minns att hjärtat kollapsade på en annan patient som kom in samtidigt med samma besvär. Den andre patienten blev uppkopplad mot medicinsk utrustning i väntan på ett donatorhjärta. Också det en tankeställare.

– Jag hade jättetur med min attack, ingen vital del av hjärtat skadades. Läkaren sa att det är väldigt ovanligt.

Sedan 18-årsåldern är han storrökare och drar i sig två paket om dagen, något omgivningen brukar ha åsikter om, enligt honom.

– Mamma har också haft hjärtproblem men aldrig berättat om det. Hon bor utomlands och har väl inte velat skapa oro, säger han om att det är först efter hans egen hjärtattack som hon berättade och då fick han även veta att morbror har haft hjärtproblem.

– Så det kan bidra genetiskt.

undefined
Efter hjärtattacken i december fick Mike Pinar dra ned lite på tempot. Därför blir det oförändrad verksamhet i Vimmerby i sommar.

Temposänkningen för Mike Pinar gör att det blir oförändrad verksamhet hos La Plaza i år, som ligger vid torget i Vimmerby.

– Jag hade som mål att bygga en uteservering även utanför godisbutiken och ha mat och sådant. Men nu har jag tänkt om, så jag kommer att stänga sista augusti. Ser vi att det är folk fem-tio dagar till har vi självklart öppet men så fort det tunnar av och sommaren är över är tanken att stänga. Sedan öppnar vi till våren.

Mike Pinar vill gärna inleda samarbete med någon annan initiativrik idéspruta. Själv samlar han idéer på affärsresorna. Han har också ett importföretag som tar in bland annat godis och leksaker och säljer till flera stora kedjor, bland annat Dollarstore.

Vad det än blir nästa år så måste huvudkonceptet vara något nytt som inte redan finns i Vimmerby. Just nu är planen att bygga om godisbutiken, men inte glass- och fikadelen, till någon form av servering och att lagret i källaren ska bli kök.

Men i år blir det som förra året glass, fika och godis för hela slanten. Snart börjar tre säsongsanställda på heltid plus inhoppare.

– För första gången ska jag försöka ta det lugnt och käka en glass själv, säger Mike Pinar.

Om det blir några aktiviteter på stan är La Plaza redo att växla upp och hänga på.

– Vi är ganska populära och det går bra. Så vi är nöjda så länge. Men i september drar jag till Istanbul. Jag älskar den svenska sommaren men hatar vintern, avslutar Mike Pinar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!