Vimmerbybutiken lägger ner – får det inte att gå runt

Butiken Till Dej i Vimmerby lägger ner. "Det känns jättetråkigt. Jag försökte in i det sista men det går inte att blöda hur länge som helst", säger Elisabeth Wolmeryd.

Butiken Till Dej i Vimmerby kommer upphöra under våren.  "Det är en kombination med att familjesituationen är annorlunda och att det är lugnare ute på stan. Det är mycket mindre folk än under pandemiåren. Tyvärr var det enda sättet", berättar Elisabeth Wolmeryd.

Butiken Till Dej i Vimmerby kommer upphöra under våren. "Det är en kombination med att familjesituationen är annorlunda och att det är lugnare ute på stan. Det är mycket mindre folk än under pandemiåren. Tyvärr var det enda sättet", berättar Elisabeth Wolmeryd.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-02-08 11:38

Klädbutiken kommer att ha öppet några månader till. Men den 30 april upphör den. 

– Vi kommer behöva lägga ner. Dels är vi är i ett annat familjeförhållande med två små barn, och dels är det för lite folk på stan för att driva runt en butik. Det inte alls roligt. Men det är som det är, man kan inte tvinga folk att handla, och det har varit tufft det senaste året, säger Elisabeth Wolmeryd som även driver Vimmerby Camping tillsammans med sambon Hampus Thorstensson.

För en vecka sedan skrev Vimmerby Tidning om utmaningarna för butiken, som då beskrev att det handlade om att överleva.

– Funderingarna på att lägga ner fanns redan då men jag ville inte säga något innan allt var spikat. Jag kände att jag ville försöka in i det sista. Men nu var jag tvungen att ta ett beslut. Fastigheten som butiken ligger i ska säljas och i samband med det behövde jag ta ett beslut om mitt kontrakt. Har man två barn kan man inte heller hoppa in så lätt om någon blir sjuk. Samtidigt börjar också säsongen på campingen dra igång så tiden räcker inte riktigt till.

undefined
Butiken Till Dej i Vimmerby kommer upphöra under våren. "Det är en kombination med att familjesituationen är annorlunda och att det är lugnare ute på stan. Det är mycket mindre folk än under pandemiåren. Tyvärr var det enda sättet", berättar Elisabeth Wolmeryd.

Butiken öppnade i slutet av 2020. Till en början gick försäljningen bra, men sedan skedde det ett skifte under förra året. Beskedet om nedläggning meddelades under onsdagsförmiddagen på sociala medier. 

– Det har kommit massa kommentar och folk tycker att det är tråkigt. Det är det. Det behövs butiker och ett brett utbud för att folk ska vilja gå och handla. Så alla nedläggningar är jättetråkigt. Men det gäller att man som konsument också tänker på att inte bara handla online utan att stötta de lokala. Vill man ha butiker måste man hjälpas åt. Under pandemin hjälpte alla till väldigt bra, men i en sådan här stad måste man göra det alla månader och år. 

undefined
"Jag jobbar för att det ska vara en levande stad och vill verkligen att det ska vara öppet men det går inte att blöda hur länge som helst", säger Elisabeth Wolmeryd.

De anställda i butiken hoppas Elisabeth Wolmeryd ska vilja följa med och istället jobba på campingen. 

– Jobb har vi alltid om än i en annan miljö. Så det beror på om de vill eller inte. Förhoppningsvis följer de med.

Men drömmen på en butik har hon inte lagt åt sidan. 

– Barnen växer upp och då kommer jag komma tillbaka med storm. Det är detta jag har hållit på med alla år innan campingen. Det är mitt skötebarn och det jag tycker är roligt. Så i framtiden när jag har mer tid kommer jag säkert att dyka upp som gubben i lådan någon annanstans. Jag stänger absolut inga dörrar men just nu är det för tufft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!