Camilla har tröttnat på stölderna: "Stort problem"

Sandströms Modehus har problem med upprepade stölder. I slutet av förra veckan var det ett ungdomsgäng som tog med sig två märkeströjor utan att betala. Då fick butikschefen Camilla Sand nog. Hon skrev ett öppet inlägg på internet – som har fått stor uppmärksamhet.

Camilla Sand är butikschef på Sandströms Modehus i centrala Vimmerby. Hon berättar att butiken har problem med upprepade stölder.

Camilla Sand är butikschef på Sandströms Modehus i centrala Vimmerby. Hon berättar att butiken har problem med upprepade stölder.

Foto: Michael Nordin

Vimmerby2023-11-28 17:30
undefined
För att minska stölderna satsar Sandströms på extra kameraövervakning. De nya kamerorna som har köpts in ger skarpare bilder än tidigare.

– Det här är ett mycket större problem än vad det pratas om. Det sägs att Vimmerby är så säkert, men det är inte hela sanningen. Vi vet att det förekommer många stölder och mörkertalet är stort, säger Camilla Sand till Vimmerby Tidning.

När hon fick se torsdagens stöld på övervakningsfilmerna bestämde hon sig för att skriva ett inlägg på Facebook.

Det står att ungdomsgänget "levde halvt rövare" och fick med sig minst två stickade tröjor till ett värde av cirka 2 000 kronor.

– Jag har ingen förhoppning om att ungdomarna ska komma hit, be om ursäkt och lämna tillbaka tröjorna. Men jag vill att frågan väcks. Att vi pratar med våra ungdomar om hur man beter sig på andras arbetsplatser och mot sina medmänniskor. Och framför allt: Man tar inte andras grejer.

Vad har du fått för respons på inlägget?

– Utöver alla delningar (över 260) har jag blivit kontaktad av tre rektorer och en säkerhetschef. Det gör mig jätteglad att frågan tas på allvar.

undefined
"Vi har jättestora problem med kosmetikan. Ofta är det unga tjejer som är inne i butiken och stjäl smink", säger Camilla Sand.

Enligt Camilla Sand finns det bra kamerabilder som tydligt visar vilka gärningspersonerna är. Eftersom händelsen är polisanmäld vill hon inte kommentera det mer än så.

Däremot är hon "extremt trött" på de upprepade stölderna i butiken. Utöver kläder försvinner det en hel del kosmetika.

– Jag vet att Lindex slog larm om det för ett tag sedan och det är exakt samma sak här. Vi har jättestora problem med kosmetikan. Ofta är det unga tjejer som är inne i butiken och stjäl smink. Problemet är att vi inte kan stå vid en sådan avdelning och vaka. I fredags fick jag be några kunder om ursäkt, för att jag behövde stå och kolla hela tiden. Släpper man blicken en sekund kan sminket vara borta.

Polisanmäler ni alla stölder?

– Ja, det är ambitionen. Men vi kan bara polisanmäla när vi vet att det har varit en stöld. Vid veckoinventeringarna kan vi ha jättemycket "diffar", utan att vi säkert vet hur sakerna har försvunnit. Då är det svårare även om vi förstår att det har varit tjuvar i farten, säger Camilla Sand.

Hon tillägger:

– I den bästa av världar skulle vi ha en säkerhetsansvarig på heltid som går igenom videomaterialet varje dag. Tyvärr är inte det möjligt i verkligheten. Jag känner ändå hopp efter mitt Facebook-inlägg och engagemanget det har skapat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om