Butikskedjan lägger ner i Vimmerby

Ledningen för Intropris har beslutat att lägga ned butiken i Vimmerby. ”Vi planerar att hålla stängt från och med idag. Nästa vecka kör vi sedan vidare med en total utförsäljning”, berättar vd Martin Berling.

Butikskedjan Intropris lägger ner sin butik i Vimmerby.

Butikskedjan Intropris lägger ner sin butik i Vimmerby.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2019-04-01 13:00

I november slog Intropris AB, som säljer jakt- och fiskeutrustning samt elektronik via butiker och e-handel, sig samman med Nord Nordic Retail & Distribution. I samband med det tillträdde även en till stora delar ny ledning.

Lönsamheten för Intropris butiker har enligt bolaget varit dålig under en längre tid och efter några månaders analysarbete har man nu beslutat att lägga ner fem av kedjans åtta butiker, bland annat den i Vimmerby som öppnade 2008. Kvar blir butikerna i Vårby, Eskilstuna och Surahammar.

– Ett samgående mellan två koncerner utgör ett tillfälle att vitalisera och aktualisera verksamheten. Vårt koncept har inte hållit – att blanda fiske och dyra jaktvapen med tv-apparater är inget i kundens intresse, berättar bolagets vd Martin Berling.

– Tanken är att konsolidera till Mälardalen och e-handel. Samtidigt är Vimmerby den butik vi har haft svårast att bestämma oss för.

Klart är att nuvarande verksamheten kommer läggas ner, men Berling stänger ändå inte dörren helt för Vimmerby.

– Nu håller vi butiken stängd ungefär en vecka, men sedan kör vi vidare med en total utförsäljning. Det kanske också kan vara starten på något nytt, lite som ett testskott. Vi har funderingar på en outlet inom fritid och fiske, säger han.

– Vi tror att det finns viss bärighet i Vimmerby för ett fullsortiment inom det segmentet och med lägre priser. Det är inte kul att lägga ner verksamheter, speciellt inte om det finns bra affärer att göra, menar Martin Berling.

Därför kommer man göra en rejäl utvärdering av utförsäljningen och förhoppningen är sedan att kunna etablera en outlet-verksamhet i nuvarande lokal istället.

– Vi tror och hoppas på det. Intropris koppling till Vimmerby är stark i och med grundare, ägare och personer i ledningen. Sedan har vi väl upparbetade relationer med leverantörer, och de allra flesta av dem har behov av att lätta sina lager och kunna flytta varor.

– Vimmerby är även en perfekt handelsstad med den starka turismen. Vi måste ha en hälsosam affär i botten där vi inte konkurrerar med lokala specialister som är bättre, samt utgå från en lokal förankring – vad behövs i Vimmerby och vad är vi bäst på? Man kan tänka lite hur Ullareds koncept såg ut initialt, fast här inom fritidssektorn, säger Martin Berling.

Om den nya verksamheten blir verklighet kommer den drivas av ett annat företag i gruppen. Därför är samtliga anställda på Intropris i Vimmerby uppsagda, vilket de fick besked om vid ett möte med företagsledningen i Vimmerby i tisdags.

Butikschefen på Intropris i Vimmerby, Stefan Stridell, tycker såklart att den uppkomna situationen är tråkig.– Framför allt är det synd för Vimmerbyborna. I det här området, där jakt och fiske är så stort, borde det verkligen finnas underlag för en butik likt Intropris, säger han.– Tyvärr har inte kommunikationen från företagsledningen varit den bästa i det här fallet, så vi vet egentligen inte så mycket mer än att vi är uppsagda. Några framtidsplaner har inte kommunicerats till oss, säger han på tisdagsförmiddagen.Enligt Stridell ska dock redan de flesta anställda, mindre en vecka efter man fick beskedet om uppsägning och butikens nedläggning, ha hittat nya jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om