Butikskedjan sålde för dålig produkt – tvingas böta

Lågpriskedjan Dollarstore döms till att böta 700 000 kronor efter att ha sålt för dåliga munskydd.

Lågpriskedjan Dollarstore, som bland annat finns i Västervik och Vimmerby, döms till att böta 700 000 kronor .

Lågpriskedjan Dollarstore, som bland annat finns i Västervik och Vimmerby, döms till att böta 700 000 kronor .

Foto: Dollarstore

Vimmerby2024-02-26 21:11

Det är Dagens Juridik som var först med att rapportera att förvaltningsdomstolen dömt Dollarstore till böter för att företaget sålt andningsskydd som inte uppfyllt kraven på personlig skyddsutrustning.

Enligt Konsumentverket konstaterar domstolen att andningsskydden såldes under coronapandemin då efterfrågan på skydd var stor och överträdelsen har kunnat få svåra konsekvenser med tanke på att det rör sig om skyddsutrustning som ska minska risken för smittspridning.

Expressen uppger att Konsumentverket kontaktat Dollarstore redan 2021, och fick då veta att de köpt in ett begränsat parti direkt från Kina. Totalt sålde Dollarstore 13 027 stycken av de undermåliga andningsskydden, och kedjan får nu alltså böta 700 000 kronor.

I ett mejl till oss uppger Dollarstores kavlitets- och utvecklingschef Märta Kuylenstierna att man nu sett över rutinerna.

"Först och främst så beklagar Dollarstore det inträffade och vi har sett över våra rutiner under 2023 för att det inte ska hända igen. Vi har brustit i våra rutiner och vi kommer inte att överklaga domen. Dollarstore säljstoppade samtliga andningsskydd så fort vi fick kunskap om att de inte var tillverkade i enlighet med EU- och svensk lagstiftning", skriver Kuylenstierna och fortsätter:

"Företaget har en ny ägare sedan 1 augusti 2023 och i och med ägarbytet har en hel del förändringar skett. Bland annat har en kvalitets- och hållbarhetsenhet skapats och Dollarstore kommer att implementera ett kvalitetsarbete som baseras på det som vårt finska ägarföretag Tokmanni redan har arbetat med länge."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!