By med tio miljöhus i Frödinge

Längst med Lidhemsvägen i Frödinge. Där planeras det för tio hus med inriktning på hästintresserade. Hela området ska vara präglat av miljömedvetenhet och det ska finnas viltsjö, vandringsstigar och ridvägar.

Miljöbyn enligt Torsten Andersson.

Miljöbyn enligt Torsten Andersson.

Foto:

Vimmerby2007-05-15 06:08

Det är ett jätteprojekt som Pia Arendell i Vimmerby försöker förverkliga.
- Markberedningen kan inledas redan i höst, men byggnationen tidigast under 2008 och ännu har vi inte stött på några hinder, säger hon.
Vimmerby kommun har ingen som helst inblandning i det här stora projektet, men hittills har man agerat lite som bollplank till Pia Arendell och bland annat har Torsten Andersson gjort en skiss på hur det skulle kunna se ut på maderna i Frödinge.
- Det här är en idé som jag haft länge. Jag gjorde faktiskt ett försök att starta upp något liknande i Rimforsa 1988, men då kom uppgifterna ut innan jag hunnit informera människorna i närliggande områden och det blev ett herrans liv, så vi fick lägga ner.
Det misstaget har inte Pia gjort om nu.
- Nej, jag har pratat och fått klartecken från alla markägare och köpeskillingen är överenskommen. Jag har informerat alla boende i närområdet utan att stöta på hinder, så jag hoppas det ska gå vägen nu, säger hon.
Det är ett jätteprojekt hon gett sig på och finansieringen hoppas hon få hjälp med från olika håll.
- Jag satsar naturligtvis en hel del själv, men hela projektet blir för mycket så jag hoppas på en del bidrag.
Hela projektet kallas för "Frödinge hästekoby" och det blir precis som namnet antyder en hel by med inriktning mot hästintresserade, men även annat.
Byn, med tio hus, är tänkt att byggas med tanke på miljöhänsyn, ekonomisk hållbarhet och att främja företagsamheten inom byn. En ekologisk hållning är basen i byggandet. Toaletter utan vattenspolning, värmesystem som innehåller alternativa källor som solenergi, vindenergi, braskamin. Det ska finns vattenreningsanordningar till varje hushåll som renar allt på plats. Varmkompost ingår också.
- Ett ytterligare gren i projektet ligger i att utvärdera hur energisnålt och eloberoende man kan bygga ett modernt hus idag. Ett av husen ska byggas helt utan inkoppling av el utifrån, säger Pia.
Marken är obehandlad av konstgödning sedan 20 år tillbaka och innehåller svartjord och lerjord. Bekämpningsmedel och konstgödsel blir förbjudet.
- För att sprida kunskaper kring det här projektet kommer det att anordnas skolbesök för att barnen ska få kunskap er inför vuxenlivet. Och för att vi ska få en renare och hållbarare framtida miljö. Det här är i stora delar ett miljöprojekt, säger Pia Arendell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om