Många deltagare i årets Stjärnevikskollo

Fiskfjällen flyger åt alla håll på bryggan vid Juttern. Stjärneviks kollo är inne på sin andra dag. Rensa fisk, bada och paddla kanot står på schemat.

Kanoten är bra att åka ut med om kroken fastnar i vassen. Axel och Ebbe har flytväst och är simkunniga - regeln för att få åka ut ensamma.

Kanoten är bra att åka ut med om kroken fastnar i vassen. Axel och Ebbe har flytväst och är simkunniga - regeln för att få åka ut ensamma.

Foto: Maria Fabien

Vimmerby2024-07-19 20:07

– Jag hade chans att fånga gammelgäddan, men när vi tog fram håven försvann den, säger Leo, 6 år.

Gammelgäddan verkar vara ett hett ämne på bryggan där pojkarna står i rad med var sitt fiskespö. De är här på två dagars kollo och entusiasmen går inte att ta miste om. Sammanlagt är de 40 deltagare mellan 6 och 14 år gamla, både pojkar och flickor. När vi frågar var flickorna är får vi veta att de är vid badbryggan.

– De är rädda för fiskar. Det är därför de inte är här, säger de instämmande och något fnissigt.

När vi går bort till bryggan och frågar flickorna blir svaret bestämt och tydligt: 

– Det stämmer inte. Det är långtråkigt att fiska. Det händer ingenting och man får ingen fisk, hellre bada. Det är mycket roligare, säger alla med eftertryck.

undefined
Ottilia ska fylla tio år och berättar i filmen om varför kollo är roligt.
undefined
Bomben

Det hoppas och plaskas rejält. Bomben är populär när Vimmerbys tidnings fotograf är på plats för att filma när hela bryggan töms av barn som landar med rumpan först i vattnet. 

Kollot arrangeras av Djursdala sportklubb tillsammans med Samhällsföreningen och Djursdala hembygdsförening. Vädret är på sitt allra bästa humör. 21 grader i vattnet enligt barnen och uppe på land är det denna dag högsommarvärme. Sju ledare och några föräldrar ansvarar för att barnen ska få ett roligt och aktivt kollo. Speciellt för i år är ett militärtält, men där fick inte alla plats och många tar med sina egna tält eller lånar vid behov. Några enstaka väljer att sova hemma.

Vi pratar med Annie Hermansson en av ledarna som berättar om betydelsen av kollot och samarbetet mellan de olika föreningarna i Djursdala.

– Det har blivit ett lyft för bygden de senaste åren. Många flyttar hit på grund av att det finns ett aktivt föreningsliv. Antalet deltagare i kollot har ökat för varje år. Kompisar som varit med innan tar med sig nya till nästa år, berättar Annie Hermansson. 

undefined
Johan, 7 år gör tummen upp för kollot. Han är här för första gången. Annie Hermansson, en av ledarna.

Djursdala sportklubb har sökt bidrag för "Sommaraktivitet" från Vimmerby kommun. 16.000 kronor fick de i år och det blir fler aktiviteter framöver till exempel mountainbike, vandring och klättring. Igår kom en professionell fiskare och åkte ut med barnen för att fånga gammelgäddan, dock utan lycka. Den gömmer sig väl.

Förutom fiske och bad paddlar de även kanot och inget kollo utan att grilla. Fiskelycka har det trots allt blivit. I en fiskebur finns ett gäng abborrar som väntar på att bli rensade. Sedan ska de bakas in i folie. Det blir lunchmenyn. Att ta bort fjällen är inte det enklaste, men de har tillverkat egna fiskfjällare. På skaftet sitter två kapsyler och sedan är det bara att gå loss och skrubba efter bästa förmåga.

undefined
Fiskhuvudet har blivit bete för gammelgäddan.

– Min fjällare är inte klar. Den ligger och torkar. Jag har målat min röd, berättar John, 7 år.

Alla barnen intygar att det är gemenskapen med alla kamrater som är bäst.

John kommer från Storebro och är här för första gången och berättar att han har fått nya kompisar.

Det är gratis att delta i kollot och det pågår i två dagar. Det brukar vara intensivt och tiderna för läggdags är inte så petigt. De sover ut länge på morgonen innan det blir alltför varmt i tälten. Två dagar känns lagom säger både ledarna och barnen.

– Grillningen med abborrarna blir lite senare idag. Abborrarna smaksätter vi med smör och serverar potatismos till. Igår grillade vi hamburgare och marshmallows, en klassiker, säger Annie Hermansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!