Bygger barnslig trädgård hos kungen

Den 2 juli invigs årets idéträdgårdar i kungens slottspark vid Solliden på Öland. Årets tema är ”Trädgård för barn” och Astrid Lindgrens Värld är av de fyra som tävlar om juryns och folkets gunst. Trädgårdsmästarna från ALV bjuder på en inte-stöta-marken-bana bland skogar, ängar och gärdesgårdar.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2016-06-27 11:00

Det har gått en dryg vecka sedan nya Bröderna Lejonhjärta-miljön invigdes. En miljö där det gröna fått ta plats och i Sofias Tulipagården har trädgårdsmästarna Dale Karlsson och Karin Andersson fått fria händer att utforma ett trädgårdsrum som kommer att ge miljön mervärde.

Helheten

Trädgårdsmästarnas ambition är hög. Men deras arbete kanske inte alltid är det som besökarna först lägger märke till när fokus ligger på möten med Emil, Karlsson och Pippi. De trädgårdsintresserade gör det, förstås. För många andra är det något som sorteras i det undermedvetna.

– Jag är övertygad om att trädgårdsrummen påverkar människors sinnesstämning på ett subtilt sätt, säger Karin Andersson.

– Jag brukar säga att när man frågar folk vad de tycker om planteringarna och de svarar ”vilka planteringar?” – då har vi lyckats. Då hänger helheten ihop. Annars hade de sagt att det hade sett för jäkligt ut, säger Dale Karlsson.

Solliden

Nu väntar fint uppdrag på Solliden. Idag åker trädgårdsteamet till Öland för att börja bygga idéträdgården som fått det passande namnet ”Bena fulla med spring”.

– En del har vi kunnat förbereda. Jag har byggt en bro och en bäck, bland annat, säger Markus Normann, anläggare på Långhults Marktjänst, som också är delaktig i utformandet av trädgården.

Byggt en bäck?

– Det är slutet system.

Bro och bäck, bänkar, sten, bark och plantor ska forslas till Öland. I idéträdgården kommer man att återskapa en bit av Småland från den tid när Astrid Lindgren själv var liten och hade benen fulla med spring.

”Inte bara tjolahopp”

Mitt i trädgården placeras den centrala leken, i form av en inte-stöta-marken-bana. Men på en den begränsade ytan av 8x 12 meter ska också mycket av det gamla kulturlandskapet få plats. Det ska bli en äng med inslag av två åkrar – en med korn och en med havre – planteras smultron, skog med granar, bukettapel och bokar, hägnas gärdesgård och läggas stenrösen.

– Jag tycker det är viktigt att visa att Astrid Lindgrens Värld inte bara är ”tjolahopp”, utan också att sätta in det vi gör i sitt rätta sammanhang. Vi jobbar med Astrids undertexter, säger Dale Karlsson.

Idéträdgårdarna invigs den 2 juli och kan betittas hela sommaren. Den 10 augusti delar kungaparet ut pris till vinnarna av Årets Idéträdgårdar.

– Man kan vinna juryns pris och folkets pris. Med tanke på årets tema var det en utmaning vi inte kunde säga nej till och det är klart att man inte är med i en tävling för att komma sist...

Övriga finalister

Övriga finalister i Årets Idéträdgårdar på Sollen är landskapsarkitekten Bengt Skoog som samarbetar med sandskulptören Edwin Böck, Janne Pettersson på Verver Export och Sofia Olander, som studerar till trädgårdsmästare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om