Bygget är igång vid området Vitsippan

Efter att ha stått stilla ett tag är nu bygget vid området Vitsippan igång. Där det tidigare låg en förskola, ska det nu bli LSS-boende och hyreslägenheter.

Cecilia Bergman Gustafsson från Vimmerby Mässhallar berättar om bygget. Det som växer fram är ett LSS-boende och två lägenhetshus med fem treor i varje. "Det finns en lägenhetsbrist i Vimmerby och särskilt på lägenheter i den här storleken där det finns två separata sovrum.", säger hon.

Cecilia Bergman Gustafsson från Vimmerby Mässhallar berättar om bygget. Det som växer fram är ett LSS-boende och två lägenhetshus med fem treor i varje. "Det finns en lägenhetsbrist i Vimmerby och särskilt på lägenheter i den här storleken där det finns två separata sovrum.", säger hon.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2023-08-03 12:04

Bakom projektet står företaget Vimmerby Mässhallar. De började planera projektet lite smått redan under 2020, men av olika anledningar har det dragit ut på tiden. Det är först nu som bygget är igång ordentligt.

– Dels tog det ett tag att få allting rätt med detaljplanen och när vi väl hade fått bygglov var det vinter och då vill man inte börja bygga. Sen har det också lite med leveranstider och materialtillgång att göra, såna efterdyningar av pandemin. Det är ett stort pussel med många bitar som ska falla på plats, men vi är glada över att vara igång, säger Cecilia Bergman Gustafsson, Vimmerby Mässhallar.

Det som växer fram på platsen, på andra sidan vägen från Björkbackens karaktärshotell, är ett LSS-boende och två lägenhetshus med fem trerumslägenheter i varje. Bottenplattan till det förstnämnda boendet är redan gjuten och det är den byggnaden som kommer att stå klar först.

– Det är svårt att säga exakt när det blir, men vi vill ju få klart det så snabbt som möjligt. Förhoppningsvis blir det klart till hösten eller till våren, säger Gustafsson.

undefined
Bottenplattan till LSS-boendet är redan gjuten. Det är den byggnaden, närmast vägen, som kommer att stå klar först.

När LSS-boendet är blir klart är nästa steg att få klart lägenheterna, som alla kommer att vara på markplan och ha varsin liten uteplats. Gustafsson förklarar att det är många äldre som efterfrågar den typen av tillgängliga lägenheter när de tar steget att flytta från sina hus.

– Vi ser en stor efterfrågan på den här typen av lägenheter, särskilt från den målgruppen. Det finns en lägenhetsbrist i Vimmerby och särskilt på lägenheter i den här storleken där det finns två separata sovrum.

Nyproducerade lägenheter brukar kunna bli dyra att hyra och det talas ofta om att många pensionärer inte har så god ekonomi. Hur går den ekvationen ihop?

– Ja det beror ju såklart på vilka förutsättningar man har, till exempel efter att ha sålt sitt hus. Det är inget vi kan påverka.

Vad kommer lägenhetshyran att ligga på?

– Det kan jag inte svara på i nuläget. Men det är ju så, nyproduktion är alltid nyproduktion.

undefined
Bygget är igång. Nästa steg är att gjuta bottenplattorna till de två lägenhetshusen.

Enligt Gustafsson finns det en nyfikenhet hos de som åker förbi bygget och det är många som vill veta vad som är på gång. Därför har hon nu satt upp en skylt vid infarten till byggarbetsplatsen, där den som är intresserad kan läsa om vad det ska bli.

undefined
På andra sidan vägen från Björkbackens karaktärshotell ligger byggarbetsplatsen som många förbipasserande blir nyfikna på.
Här syns grunden till ett LSS-boende.
Här syns grunden till ett LSS-boende.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!